Slučaj vjeronauke u školama
0

Vlada KS podržava pravo na roditeljski izbor

Sarajevo-x.com
Vlada Kantona Sarajevo afirmira pravo na slobodu vjere i slobodu od vjere, navedeno je u današnjem saopštenju za javnost, koje je pristiglo na našu adresu u vrijeme dok traju žestoke rasprave o odluci ministra Emira Suljagića da ocjene iz vjeronauke ne ulaze u prosjek ocjena učenika u KS.

Iz Vlade KS također ističu da afirmiraju pravo roditelja da njihova djeca pohađaju časove vjeronauke, po njihovom izboru.

"Ponavljamo da nikada nije postojao plan ili namjera da se ukine predmet vjeronauk, te da su sve odluke i instrukcije koje je Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo donijelo u skladu i duhu zakona Kantona Sarajevo i BiH, te su donesene kako bi se uveo red i ukinula dugogodišnja neuređenost u ovoj oblasti", istaknuto je.

Vlada Kantona Sarajevo je, kako naglašavaju, vlada svih građanki i građana, a nikako pojedinaca ili određenih grupa, te sve stanovnike Kantona Sarajevo uvjeravaju da vjerske slobode nisu i neće biti upitne.

"Vlada ne prihvata i osuđuje neumjesne izjave kojima se vrijeđa ličnost ministra obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo dr. Emira Suljagića, čiji dignitet i moralni lik ne može i ne smije biti predmet dnevnopolitičkih i populističkih izjava. Sva rješenja trebaju se zasnivati na jednakopravnosti svih građana pred zakonom, a protiv diskriminiranja, koristeći evropsku demokratsku praksu i važeće konvencije i pravna rješenja", stoji u saopštenju.