Inkluzivna odjeljenja
761

Vlada KS odobrila angažovanje stotinu ličnih asistenata za djecu s poteškoćama u razvoju

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Vlada Kantona Sarajevo, na sjednici održanoj prošle sedmice, odobrila je angažovanje stotinu ličnih asistenata za djecu s poteškoćama u razvoju.

Svaka škola u obavezi je primiti asistente na puno radno vrijeme i platiti ih u skladu sa zakonskim propisima i stručnom spremom. Jedan asistent bit će podrška za najmanje dva učenika.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS će osigurati sredstva iz Budžeta KS za isplatu asistenata.

"Savjetujemo školama da prilikom izbora ličnih asistenata u obzir uzmu stručnu spremu kandidata, kako bi se osigurala kvalitetnija podrška djeci, u skladu s njihovim potrebama. Lični asistenti mogu obavljati samo zadatke za čije se izvršenje angažuju, a nikako ne dodatne, druge poslove, po nalogu direktora", kazali su iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mladih Kantona Sarajevo.

U školama koje se nalaze u Kantonu Sarajevo broj inkluzivnih odjeljenja je 401. Ukupan broj učenika s poteškoćama u razvoju je 930, a od tog broja 320 učenika treba veći stepen podrške.

Osim asistenata Vlada KS je podržala prijedlog Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS i za tekuću godinu odobrila upošljavanje 20 psihologa, 20 defektologa i 20 logopeda za formiranje i rad Mobilnih stručnih timova koji će biti raspoređeni u školama sa najvećim brojem inkluzivnih odjeljenja.

Mobilni stručni timovi bit će u obavezi da pružaju podršku predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama na području općine na kojoj su raspoređeni.