|

Vlada KS odbila obustaviti započete procese zapošljavanja državnih službenika

Vlada KS odbila obustaviti započete procese zapošljavanja državnih službenika
31
Klix.ba
2.11.2018. u 21:01
70
komentara
31

dijeljenja
Vlada KS odbila obustaviti započete procese zapošljavanja državnih službenika Foto: Vlada KS
Ministri iz reda SDA u Vladi Kantona Sarajevo donijeli su odluku kojom su derogirali zaključak Skupštine KS o zabrani prijema novih državnih službenika, potvrdio je za Klix.ba ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić.
Kurić nam je rekao kako je na jučerašnjoj sjednici Vlade KS, ničim izazvan, premijer Adem Zolj predložio zaključak u kojem, između ostalog, stoji da se izvršna kantonalna vlast upoznala o zaključku koji je usvojila Skupština KS, da Vlada KS neće nakon donošenja zaključka Skupštine KS davati saglasnost na zapošljavanje državnih službenika do daljnjeg, ali i da svi procesi koji su započeti u vezi s prijemom državnih službenika neće biti obustavljeni.

"Ministri iz SBB-a jasno su kazali da im nije jasno zbog čega se derogira zaključak Skupštine KS. Predsjednik Vlade KS Adem Zolj je to predložio, a ministri iz reda SDA podržali su njegov prijedlog. To znači da su ministri iz SDA preglasali ministre iz SBB-a koji su bili protiv derogiranja zaključka Skupštine KS", kazao je Kurić.

Na pitanje da li je uopće poznato koliko je procedura za prijem novih državnih službenika pokrenuto, a koje se zbog odluke Vlade KS neće obustaviti, Kurić je kazao kako niko nema tu informaciju i da je to tek pravo pitanje.

"Skupština KS očito je imala informaciju da je raspisano dosta konkursa za prijem državnih službenika. Vjerovatno su zbog toga i htjeli da se sve procedure obustave. Direktori javnih preduzeća primili su zaključak Skupštine KS i njima je također naređeno da obustave prijem novih uposlenika na neodređeno vrijeme", rekao je Kurić.

Dosta se spekuliše kako vlasti u KS odbijaju obustaviti konkursne procedure s obzirom na to da putem javnih konkursa pokušavaju "uhljebiti" saradnike prije nego ministri napuste svoje stolice.

"To ima smisla. Ne vjerujem da bi se ovoliko trudili da izmijene zaključak Skupštine KS da nije tako", zaključio je Kurić.

Podsjećamo, inicijativa o zabrani zapošljavanja državnih službenika u KS izglasana je u formi zaključka na prijedlog zastupnika Amela Mekića iz stranke Narod i pravda.

"Nalaže se Vladi Kantona Sarajevo i menadžmentima javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač Skupština Kantona Sarajevo da odmah obustave prijem radnika u radni odnos na neodređeno vrijeme", piše u zaključku koju su usvojili kantonalni zakonodavci.

Zanimljivo je da ovaj zaključak nikada nije objavljen u Službenim novinama Kantona Sarajevo.

Neprincipijelnost u zabrani zapošljavanja u javnim subjektima ranije je pokazala Vlada Federacije BiH koja nije produžila moratoriji na zapošljavanje koji je bar na papiru zabranjivao federalnim upravama, federalnim upravnim organizacijama, federalnim ustanovama i drugim federalnim institucijama i službama, izuzev ministarstava, prijem državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika.
Prijavi grešku


Komentari (70)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...