{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Vlada KS: Nema zapošljavanja na neodređeno bez naše saglasnosti

Klix.ba
3.1.2019. u 17:53
159
75
Vlada KS: Nema zapošljavanja na neodređeno bez naše saglasnosti
159
Vlada KS: Nema zapošljavanja na neodređeno bez naše saglasnosti
Vlada Kantona Sarajevo je na svojoj drugoj vanrednoj sjednici donijela zaključak kojim se nastavlja moratorij na novo upošljavanje na neodređeno vrijeme u svim kantonalnim organima uprave.
"U svrhu praćenja, uvida i kontrole zapošljavanja u javnom sektoru, Vlada Kantona Sarajevo je na svojoj drugoj vanrednoj sjednici donijela zaključak kojim se nastavlja moratorij na novo upošljavanje na neodređeno vrijeme, u svim kantonalnim organima uprave, upravama i upravnim organizacijama i upravama koje se nalaze u sastavu ministarstava, javnim ustanovama, javnim fondovima, kantonalnim javnim komunalnim preduzećima, javnim preduzećima i rukovodiocima drugih budžetskih i vanbudžetkih korisnika, bez prethodne saglasnosti Vlade Kantona Sarajevo u periodu od 01.01. do 31.12.2019. godine", saopćeno je iz Vlade nakon današnje sjednice.

Resorni ministri, prema istom zaključku, mogu davati saglasnosti na popunu radnih mjesta u organizacijama, institucijama i pravnim licima u kojima vrše ovlaštenja nadzora nad zakonitošću rada i poslovanja, a na osnovu kojih će se zaključiti ugovori o djelu, ugovori o povremenim i privremenim poslovima i ugovori na određeno vrijeme, a najduže do godine dana, te će o tome mjesečno obavještavati Vladu Kantona.

Kako je odlučeno, u skladu sa Zakonom o radu, kantonalne organizacije i institucije dužne su da procedure prijema zaposlenika na određeno ili neodređeno vrijeme vrše putem javnog konkursa.

Takođe, Vlada Kantona Sarajevo neće davati saglasnoti na prijem uposlenika u radni odnos sve dok je na snazi zaključak Skupštine Kantona Sarajevo o obustavi zapošljavanja u javnom sektoru od 12. oktobra prošle godine.

Vlada je zadužila rukovodioce svih budžetskih i vanbudžetskih korisnika da odmah preduzmu sve aktivnosti radi penzionisanja svih uposlenika koji ispunjavaju jedan od uslova za odlazak u penziju, te da o tome obavijeste Vladu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: