Pripremaju štrajk
26

Vlada KS još nije iznijela stav o zahtjevima sindikata, osnovica od 300 i 305 KM neprihvatljiva

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Iako je nakon današnje sjednice Vlada Kantona Sarajevo trebala iznijeti zvaničan stav o zahtjevima Koordinacije Sindikata SSSBIH KS, to do sada nije učinjeno. Potvrđeno nam je da je Vlada razmatrala zahtjeve, ali sindikati još nisu dobili odgovor.

Sindikati osnovnog obrazovanja i odgoja, srednjeg i visokog obrazovanja, policije, te državnih službenika i namještenika još ne znaju šta je zaključeno.

Sindikati su tražili da osnovica za posljednji kvartal ove godine bude 315 KM, a za idući 330 KM, ali su ranije iz Vlade KS kazali da to nije finansijski održivo i da mogu ponuditi svima osnovicu od 300 KM.

"Mi sutra očekujemo konačnu odluku Vlade, ali osnovica od 300 KM i 305 KM nije prihvatljiva", kazao je Faruk Bešlić, predsjednika Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja.

Štrajk upozorenja u vrtićima i osnovnim školama završen je danas, a sindikati kreću, kako su najavili, u organizaciju generalnog štrajka ukoliko se stav Vlade na promijeni.

Ukoliko dođe do organizacije generalnog štrajka, to bi značilo da će prvi put u Kantonu Sarajevo u isto vrijeme štrajkovati radnici vrtića, osnovnih i srednjih škola, fakulteta, državni službenici i policajci koji do sada nisu stupali u štrajk.