Manje gužve
77

Vlada KS izdvojila milion KM za gradnju kružnih tokova u Vogošći

Klix.ba
U prostorijama Vlade Kantona Sarajevo danas potpisan Sporazum o zajedničkoj implementaciji projekta rekonstrukcije raskrsnice u kružni tok na magistralnoj cesti M18, lokalitet Jošanica u općini Vogošća.

Sporazum su potpisali načelnik Općine Vogošća Edin Smajić, ministar Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo i direktor JP Ceste Federacije BiH Ljubo Pravdić. Vlada KS je I Transverzalu usvojila kao kapitalni projekat među kojima su i četiri raskrsnice sa kružnim tokovima na području općine Vogošća.

"Za realizaciju ovog projekta Vlada KS je izdvojila 1.000.000 KM. Zahvaljujemo se JPCFBiH koje se uključilo u rješavanje ovog problema kroz izradu projektne dokumentacije kao i nadzora nad izvođenjem radova", rekao je ministar Fišo.

Problem saobraćajnih gužvi u Vogošći, posebno u jutarnjim i poslijepodnevnim satima, moguće je riješiti izgradnjom I Transverzale i raskrsnica sa kružnim tokom na postojećem magistralnom putu. Kao najveći problem u domenu raskrsnica sa kružnim tokom prepoznat od strane struke je izgradnja raskrsnice na Vogošćanskoj petlji, kao početne tačke I Transverzale.

"Općina Vogošća je provela proceduru imovinsko - pravnog rješavanja i očekujemo da će u narednom periodu JPCFBiH ovaj projekat uvrsti u prioritetne projekte kako bi se krenulo u odabir najpovoljnijeg izvođača radova i u narednoj građevinskoj sezoni počelo sa izvođenjem radova", istakao je nečelnik Smajić.

Direktor Pravdić je naveo da je JPCFBiH uradilo projektnu dokumentaciju i po usvajanju rebalansa će se krenuti u proceduru odabira najpovoljnijeg izvođača radova i da će realizacija ovog Sporazuma riješiti jedan od velikih problema saobraćajnih gužvi svim učesnicima u saobraćaju.

Pored ove raskrsnice na području općine Vogošća planirana je izgradnja još tri raskrsnice sa kružnim tokom i to: na Kobiljoj Glavi, ulaz u fabrički kompleks "Unis" i raskrsnica kod hotela "Sunce".