U aktuelnom sastavu šute
74

Vlada KS iz 2019. je znala za plan pripreme učenika za "postnormalnu budućnost", bivša ministrica ga odbila

B. R.
Edin Forto i Ziauddin Sardar, krajnje desno (Foto: Postnormal Times)
Edin Forto i Ziauddin Sardar, krajnje desno (Foto: Postnormal Times)
Učešće britanskog Centra za postnormalne politike i futurističke studije (CPPFS) u izmjenama obrazovanja Kantona Sarajevo datira od 2019. godine. To je organizacija koja je bila među onima koji su radili na izmjenama načina učenja, a te izmjene su nazvane SAFER.
Na internetskoj stranici ove organizacije je objavljeno da je u martu 2019. bila trodnevna radionica posvećena osmišljavanju politika za "novo bh. obrazovanje". Na fotografijama koje su objavljene uz saopćenje je vidljivo da su radionici prisustvovali tadašnji kantonalni premijer Edin Forto (NS) i još nekoliko kantonalnih ministara.

Zbog toga je malo izgledno da vlada u cijelosti nije znala za angažman CPPFS-a, čime se bavi i kakve namjere ima. Pojedinima je angažman CPPFS-a sporan, pitajući se šta uopće podrazumijeva "postnormalna budućnost" za koju se navodno žele pripremiti oni koji pohađaju sarajevsko predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

Spomenutoj radionici iz marta 2019. prisustvovala je i tadašnja kantonalna ministrica obrazovanja Zineta Bogunić (NiP). Ona je u izjavi za Klix.ba istakla da joj je tadašnji kantonalni ministar finansija Amel Kovačević (NiP) na toj radionici predstavio Ziauddina Sardara koji je direktor CPPFS-a. I Sardar je bio učesnik navedene radionice.

Zineta Bogunić, bivša ministrica obrazovanja KS (Foto: I. Š./Klix.ba)
Zineta Bogunić, bivša ministrica obrazovanja KS (Foto: I. Š./Klix.ba)

Bogunić se prisjetila da je tom prilikom dobila dvije knjige, a to su "Preispitivanje reforme u visokom obrazovanju: Od islamizacije ka integraciji znanja" čiji su autori Ziauddin Sardar i Jeremy Henzell-Thomas i "Postnormalna vremena" čiji je autor također Ziauddin Sardar. Međutim, Bogunić nije otišla na sljedeći sastanak.

"Dobila sam knjige i smatrala sam da to treba proučiti, konsultovati se s našim stručnjacima iz obrazovne zajednice. Bila sam pozvana na još jedan sastanak, ali nisam otišla, jer sam smatrala da imamo spremnu strategiju razvoja obrazovanja Kantona Sarajevo koju treba predstaviti javnosti", naglasila je.

Dodaje da je to trebala biti prva strategija razvoja obrazovanja koju je izradila grupa stručnjaka iz Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Univerziteta u Sarajevu, predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola.

Šira javnost nije znala za radionicu iz marta 2019., a na kojoj je učestvovao britanski CPPFS na čijoj je internetskoj stranici navedeno da promovišu "pismenost o budućnosti, s fokusom na marginalizovane narode i muslimanska društva". Ni tadašnja kantonalna vlada nije izlazila s informacijama o angažmanu CPPFS-a.

No, za CPPFS se pročulo nakon što je kantonalno ministarstvo za odgoj i obrazovanje nedavno predstavilo izmjene u načinu učenja koje su nazvane SAFER. Naziv predstavlja akronim od engleskih riječi sustainability (održivost), awareness (svjesnost), future literacy (pismenost o budućnostima), ethic (etičnost) i resistance (otpornost).

CPPFS i Fondacija "Mulalić" su doprinijeli izradi SAFER-a, a postoje oni koji osporavaju i angažman "Fondacije Mulalić". Jedan od razloga zašto osporavaju angažman ove fondacije jeste što uopće nema iskustva u obrazovanju.

Aktuelna resorna ministrica Naida Hota-Muminović (NiP) uvjerava da SAFER predstavlja put poboljšanja obrazovanja. Hota-Muminović je do sada jedini član kantonalne vlade, koji je stao iza ovog dokumenta, dok se ostali članovi vlade i ostale vladajuće stranke nisu očitovale o SAFER-u. Izostaje i stav opozicije.