Potvrdio resorni ministar
685

Vlada KS formira komunalnu policiju: Kazne za one koji se ponašaju "necivilizovano"

M. G.
Vlada Kantona Sarajevo najavila je formiranje komunalne policije koja će nadgledati i eventualno sankcionisati sve one koji nepropisno odlažu smeće i rade druge prekršaje iz oblasti komunalne čistoće.

Kako su rekli iz Vlade KS, Operativni tim formiran s ciljem poboljšanja čistoće javnih površina i vraćanja reda u oblast komunalne čistoće u Sarajevu, počeo je sa akcijom uklanjanja nepropisno odloženog otpada.

"Akciju provode mobilni timovi preduzeća Rad i Park. Akcija će trajati sve dok se grad i ulice ne dovedu u red", kažu iz Vlade KS.

Uporedo se radi na uređenju zakonske regulative kako se ovakve stvari više nikada ne bi ponovile.

Enver Hadžiahmetović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Enver Hadžiahmetović (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Pripremamo potrebnu dokumentaciju za formiranje komunalne policije koja će zavesti red u oblasti komunalne čistoće. Građanima ćemo biti na raspolaganju da provodimo zakonske obaveze, ali i da sankcionišemo one koji se ponašaju necivilizovano i bacaju otpad na nedozvoljena mjesta. Građani nam putem viber broja 062/002244 trebaju prijaviti sve što primijete i neka prate realizaciju. Ne smije proći više od dva sata od njihove prijave, a da ekipe ne izađu na teren", rekao je ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović.

Danas je počelo i intenzivno pranje i dezinfekcija ulica, kao i dezinfekcija svih dječijih igrališta u gradu, dok je svim upraviteljima i vlasnicima privatnih i poslovnih objekata naloženo da po hitnom postupku provedu deratizaciju.

Hadžiahmetović je početkom naredne sedmice najavio zapošljavanje dodatnih 100 sezonskih radnika za komunalna preduzeća Rad i Park kako bi se pojačao broj ekipa na terenu.

"Operativni tim ima zadatak da vrši sistemski nadzor, koordinaciju i praćenje poslova iz oblasti čistoće, a čine ga predstavnici komunalnih preduzeća Rad, Park, Vodovod i kanalizacija, Uprave za inspekcijske poslove, te nadležnog ministarstva", dodao je Hadžiahmetović.