Smanjen utjecaj
104

Vlada KS donijela pravilnik kojim se smanjuje mogućnost korupcije pri zapošljavanju u školama

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo donijela je na današnjem nastavku 88. sjednice Odluku o davanju saglasnosti na Pravilnik sa kriterijima za prijem radnika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području KS.

Novi Pravilnik, između ostalog, smanjuje utjecaj subjektivnosti tokom konkursne procedure za 50 posto po dva osnova: smanjen je maksimalni broj bodova na intervjuu sa devet na četiri, a direktor se bira između dva, umjesto između tri najbolja sa konačne liste kandidata.

Maksimalan broj bodova za radni staž je uduplan, a pojednostavljene su i decidnije definisane sve odredbe Pravilnika u odnosu na Pravilnik iz 2013.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro kazao je kako Vlada KS ovim daje veliki doprinos smanjenju mita i korupcije pri zapošljavanju u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama na području KS.

"Očekujemo da resorni ministar do kraja sljedeće sedmice potpiše Pravilnik i pošalje ga na objavu u Službene novine KS kako bi za školsku 2017/2018. godinu javni konkursi za preko 500 radnih pozicija u osnovnom obrazovanju te za preko 300 pozicija u srednjem obrazovanju bili raspisani do 5. augusta 2017. godine. Dakle, za razliku od prethodne, ove godine se očekuje blagovremeno i puno kvalitetnije zbrinjavanje viška do 20. jula, raspisivanje javnog konkursa do 05. augusta i pravedniji i kvalitetniji Pravilnik", rekao je Sivro za Klix.ba

Na današnjoj sjednici Vlada KS će razmatrati i Prijedlog zakona o visokom obrazovanju KS koji je u maju ove godine povučen s dnevnog reda sjednice Skupštine KS.