Nakon stradanja doktorice
84

Vlada KS detaljno o mjerama koje donose: Ubrzo će grad biti pokriven kamerama, povećavamo i kazne

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Povodom teške saobraćajne nesreće koja se desila u petak navečer, a u kojoj je smrtno stradala pješakinja, a dvije su povrijeđene, članovi Vlade Kantona Sarajevo saopštili mjere koje su donijeli na vanrednoj sjednici, u cilju osiguranja što veće sigurnosti u saobraćaju.
Sjednici Vlade su prisustvovali i v.d. komesara MUP-a KS Fatmir Hajdarević i glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija koji su iz domena svoje nadležnosti izvijestili Vladu o ovom tragičnom događaju i mjerama koje se poduzimaju.

"Vlada je odlučna za sistemsku borbu s nasilnicima u saobraćaju, a najavljene su i pojačane preventivne i represivne mjere na terenu, za čije je provođenje zaduženo Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije KS", navode.

Na ulicama Sarajeva povećava se broj policijskih službenika, uz angažman i 195 novouposlenih, pojačava se rad jedinice interventne policije i jedinice za bezbjednost saobraćaja na terenu, povećava se broj mobilnih radara, rad "presretača" će biti pojačan.

Broj policijskih patrola na najfrekventnijim raskrsnicama u gradu bit će povećan u periodu od 19:00 do 07:00 sati.

Jedna od najavljenih mjera je i trajno oduzimanje vozila kršiteljima pravila u saobraćaju, potom povećanje kazni za prekršaje te smanjenje brzine u naseljenim mjestima.

Mjere Vlade je saopštio dopremijer KS Emir Dedović, a obrazložili su ih ministri unutrašnjih poslova KS Admir Katica i ministar saobraćaja Adnan Šteta.

Članovi Vlade su na početku današnjeg obraćanja uputili riječi saučešća porodici preminule djevojke, kao i želje za oporavkom povrijeđenima.

"Dobili smo na današnjoj sjednici prijedloge šta bi Vlada, odnosno institucije Kantona Sarajevo u ovome periodu mogle poduzeti, jedan dio preventivno i hitno, dok se drugi dio odnosi na dugoročne mjere", naveo je ministar Dedović.

Govoreći o hitnim mjerama, rekao je da je policija već počela raditi određene preventivne mjere iz svoje nadležnosti.

"Prva mjera koju smo donijeli jeste da je pojačan policijski nadzor na svim frekventnim raskrsnicama u Kantonu Sarajevo od 19:00 do 7:00 sati. Tu će biti angažovane policijske snage koje su sada na raspolaganju, a od 1. juna završavamo proceduru za upošljavanje 195 novih policijskih službenika koji će moći dati podršku postojećim jedinicama da taj posao izvrše na najkvalitetniji mogući način", obrazložio je dopremijer Dedović.

Kako je objasnio, mjera je pojačana kontrola i podrška u vidu pokretnih kamera, kao i automobila, radi registrovanja onih koji prekorače brzinu, da pomognu policijskim službenicima i stacioniranim kamerama kojih nije dovoljno u gradu.

"To će biti mjera da pokrijemo grad kamerama onako kako treba, kako je to elaboratima utvrđeno", istakao je Dedović, te dodao:

"Odlučni smo u namjeri i insistirat ćemo da se otklone prepreke koje su prisutne, a to je da trajno oduzmemo vozilo kršiocima pravila u saobraćaju, što je posebno važno. Konstatovali i detektovali smo gdje su prepreke u sistemu, dali smo i dat ćemo kratke rokove da to što prije završimo, da oni koji koriste automobil kao sredstvo izvršenja kaznenog djela nemaju više nikad mogućnost da imaju vozilo na raspolaganju", naglasio je ministar Dedović.

Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo je zaduženo da, u što kraćem roku, organizuje sastanak s predstavnicima Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevu, kao i s predstavnicima prekršajnih odjeljenja s ciljem analize kaznene politike iz oblasti prekršaja i krivičnih djela sigurnosti javnog prometa, u smislu otklanjanja smetnji za intenzivnije izricanje mjere oduzimanja vozila.

Govoreći dalje o mjerama, ministar je objasnio da će biti povećane kazne koje se izriču za saobraćajne prekršaje.

"To ćemo uraditi u najkraćem mogućem vremenu, po zakonom propisanim procedurama, da podignemo sve vrste saobraćajnih kazni na veću razinu", naveo je ministar.

Još jedan od zaključaka jeste da će se, također po zakonskim procedurama, ići u smanjenje brzine u naseljenim dijelovima Kantona.

"Intencija je da se, opet u što kraćem roku, brzina vožnje u nasljenim mjestima smanji sa 40 na 30 i sa 60 na 50 km/h, a vjerovatno kroz javnu diskusiju sa strukom ćemo dobiti i neke nove prijedloge, koje ćemo sigurno uvažiti", izjavio je ministar Dedović.

Dodao je da je Vlada KS dala potporu projektu Sarajeva pod video-nadzorom.

"To ćemo napraviti što je moguće prije, iz nekoliko segmenata, i onoga koji je vezan za sigurnost saobraćaja, i onoga vezanog za opću sigurnost. Taj projekt je započet u KS, Vlada je dala da se maksimalno ubrzaju sve procedure i svi poslovi koji su neophodni kako bi se projekt u dogledno vrijeme i završio", objasnio je ministar Dedović.

Kako je potcrtao, vrlo je važno, a o tome se na današnjoj sjednici dosta razgovaralo, jeste prevencija, odnosno pokretanje kampanje kojom će se promovirati smanjenje nasilja i delinkventnog ponašanja.

"Neke mjere su već prisutne na terenu, druge su već od sutra, a ove ostale, koje traže izmjenu zakonskih rješenja, bit će u najkraće moguće vrijeme završene. Svi iz svojih resora ćemo dati maksimum kako neophodni propisi ne bi stajali ni jedan dan u ministarstvima, već da odmah idu u proceduru", zaključio je ministar Dedović.

Nakon okončanja zakonom predvidenih procedura, bit će uspostavljen i sistem Adaptivnog upravljanja saobraćajem, koji podrazumijeva uspostavu video nadzora na saobraćajnicama u Kantonu Sarajevo, a među mjerama je i nastavak primjene smjernica o poboljšanju sigurnosti u saobraćaju.

Uputit će se i urgencija Ministarstvu prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja i pratećih podzakonskih akata.

Vlada će osigurati i sve potrebne resurse za javnu medijsku kampanju za sprečavanje neodgovornog i nasilnog ponašanja.