Sprečavanje tragedija
332

Predloženo ograničavanje brzine na glavnoj saobraćajnici u Sarajevu sa 60 na 50 km/h

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj hitnoj sjednici dogovorila da će pokrenuti proceduru izmjene saobraćajnih propisa u naseljenim dijelovima Sarajeva, a koje se odnose na ograničenje brzine.
Zamjenik premijera KS Emir Dedović je nakon sjednice obavijestio o mjerama koje planiraju poduzeti, a jedna od njih je pokretanje procedure za smanjenje brzine u naseljenim dijelovima Sarajeva.

Tamo gdje je do sada ograničenje bilo 40, predložit će da bude smanjeno na 30 kilometara na sat, a tamo gdje je bilo 60, predloženo je da se smanji na 50 kilometara na sat.

"U što kraćem roku, sa 40 na 30 km/h i sa 60 na 50 km/h", zaključio je.

Ovo bi moglo izazvati nezadovoljstvo Sarajlija s obzirom na to da potencijalno može dovesti do veće gužve u centru grada i na frekventnoj magistralnoj cesti koja se proteže kroz grad.

Međutim, uobičajeno je da ograničenje brzine u naseljenim mjestima ne bude veće od 50 kilometara na sat. Osim što su to uobičajena pravila u Evropi, slična je situacija i u velikom dijelu BiH, npr. u Tuzli gdje je ograničenje na magistralnoj cesti kroz grad također 50 kilometara na sat.

Ostale mjere koje su u planu nakon tragične saobraćajne nesreće koja se dogodila u petak su pojačano prisustvo policije na frekventnim raskrsnicama i dijelovima grada, povećan broj mobilnih radara i presretača te posebno pojačan policijski nadzor tokom vikenda.