Skuplje u augustu
85

Vlada KS će sutra poništiti odluku o poskupljenju grijanja, računi za juni će biti umanjeni

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo će na sutrašnjoj sjednici najvjerovatnije donijeti odluku o poništenju ranije donesene odluke o poskupljenju grijanja za 8,3 posto.

Kako saznajemo, računi za ovaj mjesec će biti umanjeni, jer su građanima koji se griju na Toplane prethodno dostavljeni računi koji su uvećani za 8,3 posto odlukom Vlade KS.

Plan je da grijanje poskupi, ali od augusta i to malo više od 8,3 posto, što je prvobitno bilo i najavljeno.

Nakon odluke da grijanje poskupi uslijedio je veliki broj pritužbi građana, a naročito zbog odluke da se poskupljenje računa retroaktivno od aprila, što prema zakonu nije smjelo biti urađeno, jer svako povećanje cijena treba biti unaprijed najavljeno potrošačima.

U međuvremenu je Vlada KS zadužila Toplane i nezavisno stručno tijelo koje prema zakonu priprema odluke za vladu da analizira primjedbe, s naglaskom na retroaktivno povećanje cijene grijanja.

Premijer KS Elmedin Konaković ranije je za Klix.ba izjavio da će Vlada ponovo korigovati cijenu ako ustanove kako postoje određeni problemi pravne prirode. Vlada KS je svoju odluku o poskupljenju grijanja pravdala činjenicom da je plin poskupio za 13,5 posto te da shodno tome mora poskupjeti i grijanje u Toplanama.

Ipak, od augusta definitivno slijedi poskupljenje koje će biti nešto više od 8,3 posto.