Zakup Doma izviđača
16

Vlada KS će platiti zakup objekta za OŠ Silvije Strahimir Kranjčević

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo je na danas održanom nastavku 91. redovne sjednice prihvatila Informaciju Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS o dosada poduzetim aktivnostima na rješavanju pitanja korištenja objekta Saveza izviđača FBiH od Osnovne škole "Silvije Strahimir Kranjčević".

Data je saglasnost resornom ministru da potpiše Ugovor o zakupu poslovnih prostorija objekta "Doma izviđača", u ulici Mehmed-paše Sokolovića broj 2, radi osiguranja nastavka odvijanja nastavnog procesa u pomenutoj osnovnoj školi.

"Vlada je zadužila resorno ministarstvo da, u saradnji sa Ministarstvom finansija KS i Kabinetom premijera, u okviru svojih ovogodišnjih budžetskih stavki iznađe poziciju sa koje bi se mogla preraspodijeliti finansijska sredstva i time osigurati iznos od 61.410,96 KM potreban za zakup pomenutog objekta do kraja ove godine, a time i nastavak funkcionisanja ove obrazovne ustanove u njemu", stoji u saopćenju iz Vlade KS.

Navode da će nakon formalnog potpisivanja i zaključivanja pomenutog ugovora Savez izviđača FBiH odustati od izvršenja pravosnažne sudske presude broj: 65 0 Ps 267332 12 Ps.

Ugovorom je utvrđeno da će do kraja godine najamninu za zakup plaćati resorno ministarstvo, dok će u budžetu za narednu godinu ova namjenska sredstva biti osigurana na poziciji škole, nakon čega će ona preuzeti plaćanje najma.

U Ugovoru je također definisano da njegovo potpisivanje neće uticati na sudske postupke koji se vode oko predmetne nekretnine i nesmetano se nastavljaju. O njima bi se moglo razgovarati tek nakon pravosnažnosti donesenih sudskih odluka u ovom predmetu, stoji u Ugovoru.