Vlada KS će izraditi Registar zaposlenih u javnom sektoru

F
FENA
21.2.2019. u 14:29
362
13
Vlada KS će izraditi Registar zaposlenih u javnom sektoru
362
Vlada KS će izraditi Registar zaposlenih u javnom sektoru Foto: N. G./Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo usvojila je danas Odluku o izradi Registra zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo.
Izradu tog registra pokrenuta je na inicijativu predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i predstavljat će jedan od važnih alata za uvid u ljudske potencijale i kadrovsku bazu kojom raspolaže javni sektor u Kantonu Sarajevo.

Istovremeno, to će biti i kontrolni mehanizam trošenja javnih sredstava u segmentu zapošljavanja u cjelokupnom javnom sektoru te kao takav bit će i važan alat u prevenciji korupcije.

U izradi Odluke aktivno je učestvovao Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, koji će i vršiti nadzor nad njenom implementacijom.

Registar će obuhvatiti podatke iz radno pravnog odnosa svih zaposlenih u organima uprave i službama, zavodima, agencijama, direkcijama i upravnim organizacijama, pravnim licima s javnim ovlaštenjima na teritoriji Kantona, u javnim ustanovama i javnim preduzećima čiji je osnivači Kanton, te u privrednim društvima u kojima Kanton učestvuje sa više od 50 posto ukupnog kapitala.

"Mogućnost da su na jednom mjestu sadržani podaci o zaposlenim u organima uprave i institucijama sama po sebi pruža dojam otvorenosti rada organa uprave i institucija, smanjuje mogućnost zloupotrebe i ulijeva povjerenje građana u rad javne uprave - istakla je ministrica pravde i uprave u Vladi KS Lejla Brčić te najavila stvaranje šireg zakonskog okvira koji će obavezati javni sektor na javnosti dostupno poslovanje u svim njegovim segmentima", saopćeno je iz Press službe KS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: