BiH
0

Vlada KS-a utvrdila Prijedlog zakona o srednjem obrazovanju

FENA
Na sjednici Vlade Kantona Sarajevo danas je utvrđen Prijedlog zakona o srednjem obrazovanju, koji će biti upućen u skupštinsku proceduru, potvrđeno je danas Feni u Pres-službi Kantona Sarajevo.

Između ostaloga, ovaj prijedlog zakona predviđa da srednje obrazovanje bude obavezno obrazovanje u Kantonu Sarajevo, i to u trajanju najmanje dvije godine, odnosno do punoljetstva djece.

Zakonom je pojašnjeno da će za učenike koji ne budu mogli pratiti redovnu nastavu biti prilagođen nastavni plan i program.

Na sjednici je bilo i govora o načinima izbora školskih odbora. Sadašnjom odlukom utvrđeno je da se školski odbori biraju po aktu OHR-a.

Tim aktom predviđeno je da se u školski odbor bira jedan predstavnik Vijeća roditelja, jedan predstavnik uposlenika, jedan predstavnik općine ili grada i jedan predstavnik resornog ministarstva, kojeg bira Ministarstvo obrazovanja a ne Vlada.

Na sjednici je utvrđen i Prijedlog strategije razvoja visokog obrazovanja u KS-u 2010-2015. godine.

Vlada je usvojila i odluke o dodjelama koncesija za gospodarenje na sedam lovišta u KS-u, za čije provođenje je potrebno da Skupština KS-a da svoj glas, rečeno je Feni.

Na sjednici su usvojeni i prijedlozi odluka za dodjelu koncesija za eksploataciju dolomita na pet kamenoloma.

Utvrđen je i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Sporazum o pristupanju procesu osnivanja Javne ustanove Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi.