BiH
0

Vlada KS-a usvojila planove upisa učenika i studenata u škole i fakultete

FENA
Vlada Kantona Sarajevo usvojila je danas Plan upisa učenika u prvi razred srednjih škola u školskoj 2007./2008. godini.

Prema Planu upisa koji je usvojen planiran je upis 5.030 učenika u 217 odjeljenja u sve srednje škole Kantona Sarajevo, kazao je danas na pres-konferenciji ministar obrazovanja i nauke KS-a Safet Kešo, dodavši kako je u ovom trenutku 4.324 maturanta osmih razreda osnovnih škola u KS-u.

U gimnazije bi prema Planu trebalo biti upisano 54 odjeljenja s 1.288 učenika. U tehničke i srednje škole upisalo bi se 2.160 učenika u 90 odjeljenja, u umjetničke škole četiri odjeljenja s 103 učenika, u stručne škole 58 odjeljenja s 1.392 učenika i u specijalne škole 87 učenika u 11 odjeljenja.

“Pored 4.324 maturanta očekujemo da će za upis u srednje škole na području KS-a konkurirati još i oko 300 učenika izvan Kantona Sarajevo i približno 300 učenika povratnika iz inostranstva u BiH”, kazao je ministar Kešo.

Konkurs za upis u gimnazije, tehničke, srednje i umjetničke škole trajat će od 11. do 22. juna, a konkurs za upis u stručne i specijalne škole od 11. do 29. juna.

Obavezno je polaganje kvalifikacionog ispita za gimnazije, tehničke i srednje škole i umjetničke škole, dok za stručne i specijalne škole nije potrebno polagati kvalifikacioni ispit. Kvalifikacioni ispit će se polagati 25. i 26. juna. Svi kriteriji će biti objavljeni u novinama.

Vlada KS-a je usvojila i Plan upisa studenata na visokoškolske ustanove Univerziteta u Sarajevu.

Konkurs za upis na prvu godinu studija trajat će od 15. do 29. juna. Datume polaganja prijemnih ispita na fakultetima odredit će sami fakulteti. Upis studenata nakon što polože prijemne ispite obavit će se između 3. i 14. septembra.

“U tom periodu planirano je i održavanje drugog kvalifikacionog roka za one koji ne budu primljeni u prvom prijemnom roku”, kazao je ministar Kešo.

Ove godine na Sarajevski univerzitet planiran je upis 5.957 studenata na 23 visokoškolske ustanove. Od tog broja 3.236 studenata imalo bi status redovnih studenata, 960 studenata – status redovnih studenata uz plaćanje, 1.440 – vanrednih studenata. Predviđen je i upis 321 stranog državljanina kojima će biti omogućen upis na visokoškolske ustanove Univerziteta u Sarajevu.

Ove godine je planirano za upis oko 1.000 studenata manje nego prošle godine.

Vlada KS-a je usvojila i Prijedlog Zakona o zaštiti od buke s Izvještajem o provedenoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona.

“Cilj ovog zakona je da evidentira buku, te da pokuša riješiti probleme u ovoj oblast i da sankcioniše proizvođače buke”, kazao je ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a Abid Jusić.

“U Kantonu Sarajevu najveći proizvođači buke su automobili, muzika iz ugostiteljskih objekata, a prema pritužbama građana prizvođači buke su i vozila gradskog saobraćaja”, kazao je ministar Jusić.

Prediviđene novčane sankcije za proizvođače buke su za fizičke osobe od 100 do 500, a za pravne od 500 do 3.000 KM.