Prva sjednica
887

Vlada Kantona Sarajevo danas razmatra donošenje zakona o porijeklu imovine funkcionera

Piše: S. H.
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto za danas je zakazao prvu redovnu sjednicu novoformirane Vlade KS, na kojoj će se razmatrati izvještaji o radu brojnih javnih preduzeća, ali i pripremati zakon o porijeklu imovine.

Prva tačka redovne sjednice je Nacrt zakona o porijeklu imovine nosilaca javnih funkcija koji će Vladi izložiti i predstaviti ministrica Lejla Brčić.

"Dugo smo čekali, ali znali smo da će kad-tad doći. To što se zove 'politička volja' napokon imamo. Vrlo brzo i efikasno reagovali su premijer i ministrica pravde i uprave i od dva teksta napravili jedan. Neće više biti isto, za početak u Sarajevu", kazao je predsjednik Skupštine KS i predsednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

Očekuje se da ovaj zakon Skupština KS razmatra i usvoji do kraja januara.

Konaković poručuje kako će svi nosioci javnih funkcija morati pokazati i dokazati da su imovinu koji posjeduju stekli na legalan i pošten način, a ovim zakonom bit će obuhvaćeni i članovi njihovih porodica.

Vlada KS će razmatrati i rad i finansijsko poslovanje brojnih javnih preduzeća, o čijem se poslovanju mnogo govorilo u prethodnom periodu. Na denvnom redu će biti poslovanje preduzeća Rad, Park, Pokop, Tržnice-pijace, Toplane, Sarajevo-gas, te poslovanje KCUS-a, Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", institucija kulture poput MESS-a, Kamernog teatra, Muzeja Sarajevo, Univerziteta u Sarajevu, Kantonalne televizije i mnogih drugih, a svi izvještaji se odnose na 2017. godinu.

U narednom periodu očekuju se brojne promjene kada je riječ o menadžmentu javnih preduzeća koji će popuniti kadar stranaka novoformirane vlasti u Sarajevu.