Problem cijele BiH
0

Vlada Kantona Sarajevo analizira efikasnost mjera za borbu protiv prekomjerne zagađenosti zraka

S. Š. U.
Ministar komunalne privrede KS Enver Hadžiahmetović (Foto: T. S./Klix.ba)
Ministar komunalne privrede KS Enver Hadžiahmetović (Foto: T. S./Klix.ba)
Ministarstvo komunalne privrede Kantona Sarajevo organiziralo je danas okrugli sto na temu "Implementacija Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u sektoru privrede i usluga u KS".

Prezentiran je važeći Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo te je sa privrednicima raspravljano o mjerama koje se odnose na privredne pogone i energetska postrojenja, a čiji rad može imati utjecaj na kvalitet zraka.

"Svjesni smo da se u ovoj oblasti mora voditi kontinuirani dijalog i zajednički nastupati zbog dobrobiti javnog zdravlja i okoliša općenito. Naš cilj je da kroz današnju diskusiju sa relevantnim subjektima iz sektora privrede identifikujemo probleme u primjeni važećih mjera koje se odnose na ovaj sektor, kao i načine njihovog otklanjanja, te napravimo analizu i eventualno predložimo Vladi usvajanje novih, efikasnijih mjera koje će se primjenjivati u epizodama povećane zagađenosti zraka. Pored skupa sa sektorom privrede, u idućoj sedmici će biti upriličena i diskusija sa drugim obveznicima provedbe Plana interventnih mjera, i to ministarstvima i općinama, uz učešće stranih konsultanata. Domaćin će biti Svjetska banka u BiH", istakao je resorni ministar Enver Hadžiahmetović.

Privreda je nakon stambenog sektora i saobraćaja, treći izvor emisije zagađujućih materija u zrak u KS.

Mjere u privredi uglavnom se tiču smanjenja proizvodnje toplote, racionalnog trošenja energenata, tehničkog održavanja opreme i redukcije obavljanja poslova, ukoliko se dogode ekstremno visoke vrijednosti zagađenja zraka.

Predsjednik Privredne komore KS Muamer Mahmutović istakao je kako je od velikog značaja dobra informiranost i pripremljenost privrednih subjekata za provedbu propisanih mjera.

"Veoma je bitno da zajednički sagledamo sve poteškoće za privredni sektor, jer se često dešava da se određene mjere donesu, a na terenu ih je veoma teško provesti", istakao je Mahmutović.

Naglašeno je da problem zagađenosti zraka nije problem samo Sarajeva već da većeg dijela BiH pa je potreban koordiniran rad svih nivoa vlasti na prevazilaženju postojećeg stanja.

Svjetska banka, pored šireg projekta koji je u pripremi za područje Federacije BiH, a samim tim i Kantona Sarajevo, pruža podršku zemljama Zapadnog Balkana u jačanju cjelokupnog mehanizma upravljanja kvalitetom zraka.

"Zagađenje zraka na naplatu dolazi javnom zdravstvu i upravljanju okolišem, a u njemu zapravo svi participiraju i daju svoj negativni doprinos. Ono što želim naglasiti je da Sarajevo nije jedino u ovom problemu. Svjetski trendovi su takvi da se kvalitet zraka narušava u skoro svim gradovima svijeta. Pred nama je dug put, ali i brojne aktivnosti u čijoj realizaciji moraju učestvovati brojni sektori, kako bi se ovaj problem riješio i kako bi građanima omogućili čist zrak", izjavila je predstavnica Svjetske banke Esma Kreso.

Sa sastanka je poručeno kako je cilj utvrditi optimalne i moguće aktivnosti za poboljšanje kvaliteta zraka u kratkoročnom i dugoročnom periodu.