Projekt od 145.000 KM
30

Vlada Japana pomogla školi u Zenici, djeca se zahvalila pjesmom na japanskom jeziku

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
U Osnovnoj školi "Skender Kulenović" u Zenici danas je upriličen svečani završetak radova na izmjeni stolarije koju je finansirala Vlada Japana, a za ambasadora Ito Makota učenici su na japanskom izveli pjesmu "Što te nema".

Zamjena stolarije kako bi učenici ove škole imali ugodnije mjesto za boravak i učenje, samo je prvi korak u realizaciji projekta energetske efikasnosti koje Ministarstvo obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona provodi u školama širom kantona.

Vrijednost investicije koju je finansirala Vlada Japana iznosi blizu 145.000 KM, a direktor škole Amel Kabar je kazao da je ova škola sada puno ugodnije i bezbjednije mjesto za rad.

"Hvala što ste prepoznali naše potrebe za bolji i ugodniji život naše djece. Realizacija ovog projekta je bio preduslov za druge projekte. U toku je realizacija projekta energetske efikasnosti čime bismo završili renoviranje škole. Za kraj, nadam se da će naša saradnja potrajati i u budućnosti", kazao je Kabar.

Ministar obrazovanja Spahija Kozlić je izjavio da ondje gdje postoje škole postoji i život te da se pomaganjem škola pomaže i život.

"Hvala Japanu na pomoći za rekonstrukciju ove škole, a mi ćemo nastaviti ulagati i ovu školu ćemo zajedno s drugih 29 objekata rekonstruisati. Dogovorili smo i dalju saradnju između Vlade Japana i ZDK i očekujem da ćemo to intenzivirati. Drago nam je što je obećana dodatna pomoć obrazovanju u ZDK i tome se posebno zahvaljujem", izjavio je Kozlić.

Učenici škole za goste su priredili mini predstavu u sklopu koje je izvedena pjesma ,"Što te nema" na japanskom jeziku, a koju je ambasador nagradio aplauzom.

"Hvala vam mnogo na toploj dobrodošlici i predstavi, hvala direktoru koji je danas organizovao ovu ceremoniju primopredaje. Iznenađen sam kad sam čuo ovu pjesmu Jadranke, koja je u Japanu mnogo popularna, i ja sam posjedujem nekoliko njenih albuma", kazao je Ito Makota te dodao:

"Primjetio sam da su radovi završeni i drago mi je što djeca mogu uživati i da je njihovo obrazovanje unaprijeđeno. Prozori metaforički predstavljaju ulaz u novi svijet i ova naša donacija nadam se da je dijelom pomogla da djeca uče neke nove svjetove", dodao je Makota.

Ceremonija je završena svečanim otkrivanje ploče prijateljstva povodom pomoći u realizaciji projekta između  Vlade Japana, Zeničko-dobojskog kantona i OŠ "Skender Kulenović".