BiH
0

Vlada Japana nastavlja pomagati KCUS: Danas donirala dva neophodna videosistema

Piše: D. K.
Foto: Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Damir Aganović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Vlada Japana danas je Klinici za gastroenterohepatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) donirala opremu vrijednu 241.831 KM. Radi se o dva videosistema, gastroskopskom i duodenoskopskom, sa pripadajućim rezervnim i potrošnim materijalom.

Generalni direktor KCUS-a prof. dr. Damir Aganović podsjetio je kako im Vlada Japana pomaže još od 1996. godine.

"Donacije nisu bile usmjerene samo prema ovoj klinici, već i prema Klinici za očne bolesti, Klinici za ortopediju i traumatologiju, Institutu za kardiohirurgiju, Klinici za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju...", izjavio je Aganović.

Zahvalio je Vladi Japana na veoma značajnoj donaciji u ovim teškim vremenima.

Brojni projekti Vlade Japana

Ambasador Japana u našoj zemlji Hideo Yamazaki je pojasnio da je nabavka opreme samo jedna komponenta projekta čija je ukupna vrijednost oko 3,2 miliona KM.

"Drugi dio projekta odnosi se na nabavku tri vozila za spašavanje od poplava, koja će početkom naredne godine biti uručena upravama civilne zaštite Federacije BiH (FBiH), Republike Srpske (RS) i Brčko distrikta", izjavio je Yamazaki.

Osim KCUS-u, oprema će biti uručena i Zdravstvenom centru u Brčkom, Bolnici "Sveti apostol Luka" u Doboju i Bolnici "Dr. Mladen Stojanović" u Prijedoru.

U narednoj fazi projekta ove četiri zdravstvene ustanove dobit će i CT aparate.

"Ovaj projekat je prvi od tri velika projekta koje Vlada Japana finansira u BiH u ovoj godini. Početkom godine odobrili smo drugi grant u vrijednosti 4,6 miliona KM. Prije nekoliko dana Vlada Japana odobrila je i treći grant u iznosu od tri miliona KM, a to dolazi kao odgovor na molbu koju su uputile institucije BiH usljed velikih šteta uzrokovanih poplavama", kazao je ambasador.

Kako je naveo, drugi i treći grant bit će utrošeni za nabavku sofisticirane opreme proizvedene u Japanu kako bi se ojačali operativni kapaciteti ključnih institucija u BiH da spriječe moguće nove poplave.

Donacija za bolnice širom BiH

Dio sredstava oba ova granta bit će iskorišten za nabavku šireg spektra medicinske opreme koja će biti donirana bolnicama u različitim dijelovima zemlje.

"Osim ovih projekata većeg obima, Vlada Japana svake godine finansira 10 manjih projekata na nivou lokalnih zajednica. Ovogodišnji budžet u potpunosti smo preusmjerili na lokalne zajednice koje su najviše stradale u majskim poplavama. Drago mi je da Vlada Japana može odgovoriti na različite zahtjeve i finansira projekte u gotovo svim vitalnim sektorima u BiH, što nas svrstava u red najvećih donatora na bilateralnoj osnovi u BiH", dodao je ambasador Yamazaki.

Šefica Klinike za gastroenterohepatologiju, prof. dr. Zora Vukobrat-Bijedić rekla je kako ova dva neophodna instrumenta omogućavaju dijagnosticiranje bolesti od usta do završetka digestivne cijevi, odnosno rektuma.

"Nažalost, dnevno imamo više od 25 gastroskopija. Nas radi dvoje ili eventualno troje pa se smjenjujemo, jer je veliki pritisak ljudi iz ambulantnog dijela, kao i pacijenata koji dolaze sa ostalih klinika. Ovi instrumenti će nam dosta značiti", dodala je Vukobrat-Bijedić.