BiH
0

Vlada Japana donirala 360.000 KM za rekonstrukciju vodovodne mreže

FENA
Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Hideo Yamazaki danas je u Sarajevu potpisao ugovor s načelnikom Općine Travnik Admirom Hadžiemrićem i načelnikom Općine Bosanski Petrovac Zlatkom Hujićem o donaciji od 184.000 eura za projekte vodosnabdijevanja u te dvije općine.

Za Općinu Bosanski Petrovac osigurana su sredstva od 92.320 eura. Ambasador Yamazaki je istaknuo da će nakon implementacije ugovorom planiranih aktivnosti više od 1.200 ljudi imati kvalitetan sistem napajanja vodom te da će gubici vode biti svedeni na minimum.

"Kvalitetna voda je preduvjet za normalan život, nadam se da će rezultati projekta biti i bolji zdravstveni uvjet te da će projekt doprinijeti promociji održivog projekta", kazao je Yamazaki.

Načelnik Općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić je naglasio da je donacija od velike koristi stanovnicima te općine i da će osigurati kvalitetnu vodu povratnicima koji su naseljeni na području općine. Dodao je i da je posebno zahvalan i sretan zbog želje naroda Japana da pomažu BiH i njenim stanovnicima.

Za projekt unapređenja vodovodnog sistema lokalne zajednice Karaula u Travniku izdvojena su sredstava od 91.750 eura, a sistem će služiti više od 3.500 povratnika na tom području.

Ambasador Japana u BiH Hideo Yamazaki je podsjetio da se naselje Karaula suočava sa sušama u toku ljetnih mjeseci. Dodao je da će donacija riješiti taj problem i osigurati kvalitetnu vodu, ali i promovirati održivi povratak populacije.

Načelnik Hadžiemrić je zahvalio na saradnji i donaciji te izrazio želju i spremnost za nastavak aktivnosti koje će pomoći promociji povratka i osiguranju kvalitetnijih uvjeta za život.