{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada Japana donira 7,2 miliona KM vlastima u BiH za nabavku hibridnih vozila

11.3.2015. u 12:26
265
71
Vlada Japana donira 7,2 miliona KM vlastima u BiH za nabavku hibridnih vozila
265
Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Hideo Yamazaki i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija danas su potpisali i razmijenili note o realizaciji granta Vlade Japana za nabavku japanskih vozila nove generacije, vrijednih 500 miliona japanskih jena (oko 7,2 miliona KM).
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Predmetna sredstva biće utrošena za nabavku hibridnih vozila i vozila koja koriste ekološki čist dizel. Vozila će biti donirana isključivo lokalnim zajednicima širom zemlje, posebno onima koje su najviše nastradale u prošlogodišnjim poplavama, i to za potrebe ustanova socijalne zaštite koje djeluju na lokalnom nivou.

U narednih nekoliko mjeseci japanski agent, kojeg će angažovati Vlada Japana u postupku nabavke i sprovođenja grant projekta, poslat će eksperta u Bosnu i Hercegovinu koji će u saradnji sa nadležnim institucijama u BiH imati zadatak da utvrdi tačan broj i potrebe krajnjih korisnika.

Iako tačan broj vozila koji će biti obezbijeđen u okviru ovog granta nije poznat u ovom trenutku, jer to zavisi od rezultata tendera koji će biti raspisan u Japanu, sve lokalne zajednice u BiH (ukupno 143 opštine) mogu biti potencijalni korisnici ovog granta.

Ovaj grant četrvrti je u nizu grantova većeg obima koji su obezbijeđeni institucijama Bosne i Hercegovine u protekle dvije godine. Druga tri granta, ukupne vrijednosti oko 11 miliona KM, su u procesu realizacije.

Sredstva za finansiranje ovog projekta dio su sredstava namijenjenih za sanaciju šteta od poplava u iznosu 5 miliona eura (oko 10 miliona KM) koje je Japan obećao na donatorskoj konferenciji u julu 2014. godine.

Ambasada Japana u Bosni i Hercegovini mobilizovala je sve dostupne programe finansiranja projekata kako bi podržala obnovu i oporavak BiH od prošlogodišnje priorodne katastrofe.

Kao rezultat toga, Vlada Japana ne samo da će realizovati obećanu pomoć već će i iznos koji je prvobitno obećan biti premašen. Drugim riječima, Japan će BiH osigurati gotovo 27 miliona KM pomoći za oporavak od poplava, što je više nego dvostruko veći iznos u odnosu na prvobitno obećanu pomoć.

Ova cjelokupna pomoć biće realizovana kroz projekte u različitim vitalnim sektorima i obuhvatit će veliki broj ključnih institucija na različitim nivoima vlasti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: