{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija: Vlada Japana pokazala kakvog prijatelja ima BiH

F
26.2.2015. u 13:14
0
15
Lagumdžija: Vlada Japana pokazala kakvog prijatelja ima BiH
0
Lagumdžija: Vlada Japana pokazala kakvog prijatelja ima BiH
Foto: MVP BiH
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija i ambasador Japana u BiH Hideo Yamazaki potpisali su danas u Sarajevu Nota sporazum o realizaciji grant pomoći vlade Japana BiH za 2014. godinu "Neprojektna pomoć vlade Japana za nabavku opreme koju proizvode mala i srednja preduzeća (MSP) u Japanu" u vrijednosti od 3,2 miliona KM.
Lagumdžija je istakao da je vlada Japana, nakon katastrofalnih prošlogodišnjih poplava u BiH, stavila na raspolaganje BiH ne 10 miliona KM, već gotovo 27 miliona KM, "što je gotovo tri puta više nego što su obećali na donatorskoj konferenciji u Briselu."

Informirao je da će iznos od 3,2 miliona KM biti utrošen za nabavku tehnološki napredne opreme koju proizvode SMP u Japanu, a koja je u funkciji meteoroloških predviđanja, sistema upozoravanja od poplava i klizišta, sistema za rano upozoravanje na nivo vodostaja, kao i medicinske opreme.

Također je kazao da će sredstva od 2,3 miliona KM biti utrošena odmah realizacijom osam projekata te da je jedan dio pomoći vlade Japana namijenjen za nabavku vozila nove generacije koja doprinose zaštiti životne sredine.

"Sredstva će uglavnom biti usmjerena socijalnim institucijama i najugroženijim kategorijama stanovništva", istakao je Lagumdžija.

Također je dodao da je vlada Japana stavila na raspolaganje BiH više od šest miliona KM za projekt za upravljanje rizikom od klizišta koja su izazvala ogromne štete.

Zahvalio je Yamazakiju i vladi Japana "koja je pokazala kakvog BiH prijatelja ima" te naglasio da je ovo samo uvod u još ozbiljniju saradnju između Japana i BiH.

Yamazaki je kazao da će često sarađivati s bh. institucijama u vezi s realizacijom projektnih aktivnosti da bi bili sigurni da oprema koja će biti isporučena u potpunosti odgovara potrebama krajnjih korisnika.

Istakao je da su prošlogodišnje poplave i klizišta ukazali na potrebu da se razvije sistematski pristup upravljanju prirodnim katastrofama, a oprema koja će biti osigurana u okviru ovog projekta "može doprinijeti jačanju operativnih kapaciteta nekih od ključnih institucija BiH."

Podsjetio je i da je ovaj projekt nastavak prošlogodišnjeg projekta u vrijednosti od 4,6 miliona KM, u okviru kojeg će biti donirana oprema istim institucijama koje će biti primaoci ovogodišnjeg granta.

Naglasio je da Japan ostaje jedan od najvećih donatora BiH na bilateralnoj osnovi, dodajući da će nastaviti podržavati oporavak i razvoj BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: