BiH
0

Vlada Holandije nastavlja pomagati Srebrenici

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Ellen van Reesch, zamjenica šefa misije Ambasade Kraljevine Holandije u BiH, boravila je danas Srebrenici.

Prilikom prve posjete Memorijalnom centru Van Reesch je rekla da su veze Holandije sa Srebrenicom veoma jake i zbog toga će Holandija nastaviti pružati pomoć u ekonomskom oporavku ovog grada.

„Za mene biti u Srebrenici je zaista impresivan događaj, najprije zbog stvari koje su se desile u Srebrenici, koje su dio naše zajedničke historije. Veze koje imamo su veoma jake, nažalost, na tužan i grozan način. Ovom posjetom želimo podržati Memorijalni centar i ljude iz Srebrenice i zaista se nadamo da možemo doprinijeti oporavku i ekonomskom razvoju ovog regiona. Želimo podržati one ljude koji su preživjeli rat jer i dalje imamo strašne posljedice rata“, izjavila je Ellen van Reesch, zamjenica šefa misije Ambasade Kraljevine Holandije u BiH.

Ćamil Duraković, zamjenik načelnika Općine Srebrenica, rekao je da vlada Kraljevine Holandije pomaže ekonomski oporavak Srebrenice te da putem UNDP-a i nevladinih organizacija plasira značajna sredstva.

Vlada ove zemlje ima namjeru obnoviti i stari zanatski centar, u koji bi bilo uloženo oko pet miliona eura. Izgradnjom ovog kompleksa, obeštetili bi se vlasnici desetak porušenih kuća i poslovnih prostora.

Delegacija Ambasade Kraljevine Holandije bila je u radnom posjetu uredu UNDP-a, i Udruženja „Prijatelji Srebrenice“ koje realizuje niz projekata na edukaciji, informiranju i zapošljavanju mladih regije Srebrenica.