Radna posjeta
0

Ambasador i holandski parlamentarci posjetili Srebrenicu

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Ambasador Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovine Sveder van Voorst tot Voorst i desetočlana delegacija parlemantaraca te zemlje boravili su danas u radnoj posjeti Srebrenici.

Razgovarali su sa rukovodstvom Općine Srebrenica o projektima koje realizuje Kraljevina Holandije na ekonomskom oporavku Srebrenice.

Parlementarci i ambasador su u Memorijalnom centru odali poštu Bošnjacima, ubijenim u genocidu jula 1995. godine.

Majke Srebrenice, članice udruženja pozdravile su dolazak visoke delegacije Vlade Kraljevine Holandije s kojom su imale jednočasovni razgovor.

„Sve iskrene posjete, bez obrira da li to bio holandski ambasador ili obični čovjek koji ima iskrene namjere, koji dođe ovdje u Memorijalni centar i u Potočare, na mjesto genocida i u more bijelih nišana, ono su svjedoci nijemi kojima je zabranjeno govoriti, nama je od velikog značaja“, izjavila je Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja „Srebreničke majke“.

Nakon što su položili vijenac i cvijeće ambasador Kraljevine Holandije još jednom je iskazao saučešće majkama Srebrenice.

„Nizozemska Vlada i parlament ostaju privrženi ljudima Srebrenice. Dijelimo zajedničku istoriju u ovom gradu, kao što je svima poznato. Tu istoriju ne možemo promijeniti, ali možemo zajednički raditi na boljoj budućnosti“, rekao je Sveder van Voorst tot Voorst , ambasador Kraljevine Holandije u BiH.

Visoka delagacija iz Holandije je sa rukovodstvom Općine Srebrenica razgovarala o tekućim projektima i o potrebama Srebrenice na putu ka ekonomskom oporavku.

Parlamentarci i ambasador posjetili su i Udruženje 'Prijatelji Srebrenice' koje, uz podršku Vlade Kraljevine Holandije realizuje projekte na edukacije, zapošljavanja i informisanja.