Zategnuti odnosi
4

Vlada HNK ne prihvata zahtjeve ljekara: Zasebnim pregovorima žele ostvariti neke druge ciljeve

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije HNK insistirajući na zasebnim pregovorima želi ostvariti neke druge ciljeve, smatraju u Vladi HNK. Njen glasnogovnrik Pero Pavlović na današnoj konferenciji za medije iznio je stav Vlade o procesu pregovaranja sa sindikatima u zdravstvu.

"Cijeneći kako postoji objektivna potreba da se svim uposlenima u zdravstvenim ustanovama u HNK poboljša materijalni status, Vlada je u više navrata jasno iskazala spremnost da zajedno s poslodavcima-menadžmentima zdravstvenih ustanova radi na iznalaženju rješenja za ostvarenje toga cilja. Uz puno poštovanje i uvažavanje sposobnosti i odgovornosti doktora medicine i stomatologije, za Vladu i menadžment zdravstvenih ustanova svaki uposlenik u sistemu zdravstva ima svoju ulogu i mjesto i niko nije više ili manje vrijedan", kazao je u uvodu Pavlović.

Vlada ne želi nikoga diskriminirati niti umanjiti njegovu vrijednost, ali ne može prihvatiti uporno insistiranje jednog od tri sindikata na odvojenim pregovorima i zasebnom kolektivnom ugovoru.

"Uz uslov međusobnog uvažavanja i otvorenog dijaloga, za zajedničkim pregovaračkim stolom ima i prostora i načina da se, kroz Granski kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i uposlenika u zdravstvu u HNK, za svaku kategoriju usposlenika u sistemu zdravstva definišu koeficijenti za obračun plata, ali i druga prava i obaveze", stoji u stavu Vlade HNK.

Vlada se pita šta se krije iza zahtjeva za odvojene pregovore.

"Za Vladu HNK, a to su prihvatila i dva sindikata potpisnika protokola o pregovaranju, ključno je pronaći realno, provedivo i održivo rješenje za poboljšanje materijalnog statusa uposlenika u sistemu zdravstva. Na tom tragu Vlada je definisala pregovarački okvir, imenovala Pregovarački tim i u dobroj vjeri 26. februara 2018. otpočela proces pregovaranja s Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu HNK te Nezavisnim sindikatom zaposlenika SKB Mostar. Pregovori se odvijaju planiranom dinamikom i bit će nastavljeni 12. marta, što jasno potvrđuje spremnost vlade, stvarnih poslodavaca-menadžmenta zdravstvenih ustanova i tih sindikata kao socijalnih partnera za dijalog i traženje najboljih realnih rješenja", izjavio je Pavlović.

Odbijajući potpisati protokol o pregovaranju, Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije HNK, smatra Vlada, kroz zalaganje za formu, evidentno želi ostvariti neke druge ciljeve.

"Usprkos tome, Vlada HNK će kao i do sada, i dalje ustrajati na dijalogu socijalnih partnera, jer je uvjerena kako je to jedini put kojim je moguće ostvariti poboljšanje položaja uposlenih u zdravstvenim ustanovama, ali i svih o kojima vlada treba i mora brinuti. Stoga, Vlada HNK ponovo poziva Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije HNK da se priključi pregovorima kako bi se, kroz iskren i otvoren dijalog, na najbolji način riješilo pitanje ne za 400, nego svih 4.000 uposlenih u sistemu zdravstva HNK", stoji u stavu Vlade HNK.

Činjenica je, kažu, da je Strukovni sindikat ljekara medicine i stomatologije HNK, kao jedan od tri reprezentativna sindikata, znatno doprinio otvaranju pitanja poboljšanja materijalnog statusa uposlenih u sistemu zdravstva.

"Kako bi uspjeh bio potpun, on mora biti konkretiziran za zajedničkim pregovaračkim stolom za kojim će biti predstavnici svih zdravstvenih uposlenika i uposlenika u zdravstvu HNK. Vlada je svjesna činjenice kako je potrebno napraviti još dosta ozbiljnih iskoraka kako bi se naš zdravstveni sistem stabilizirao. Nositelji tih procesa moraju biti menadžmenti zdravstvenih ustanova. Zdravstveni sistem se mora racionalizirati, primanja se moraju harmonizirati, kako bi se i na taj način otvorio prostor za poboljšanje materijalnog statusa uposlenika i za poboljšanje zdravstvene zaštite u HNK", izjavio je glasnogovornik Vlade HNK.

Podsjećamo, Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije HNK ne prihvata ovaj način pregovaranja i insistira na odvojenom kolektivnom ugovoru. Sindikat je za ponedjeljak najavio protestnu šetnju, a za 19. mart planiraju generalni štrajk.