Neprihvatljivo ponašanje
99

Vlada HNK najoštrije osudila nacionalističke i fašističke grafite u Neumu

D. Be.
Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona osudila je posljednje pojave vandalizma na području Općine Neum, nakon što su osvanule nacionalističke i fašističke poruke koje su ispisane pored objekta "Sarajka".
Vlada HNK navodi da osuđuje pojave od sve vandalizme skrnavljenja i lomljenja kamenih križeva u dvorištu Crkve sv. Ante do ispisivanja uvredljivih i potpuno neprihvatljivih napisa na više lokacija.

"Obadva ova izgreda imaju za cilj unošenje nemira među žitelje Neuma i skretanje pozornost na ovaj mirni gradić na našoj obali u krajnje negativnomu kontekstu. Bezuvjetno osuđujemo i beskompromisno odbacujemo ove očite pokušaje nametanja etikete 'grada slučaja' na Neum koji je naš istinski turistički biser i u kojemu županijska izvršna i zakonodavna vlast vide izniman potencijal koji pomažemo iskoristiti u cijelosti", naveli su.

Dalje ističu da se ovakvim neprihvatljivim ponašanjem pokušava zasjeniti snažan angažman mjesnih vlasti, na čelu s načelnikom Draganom Jurkovićem koji, zajedno sa svojim saradnicima, od Neuma želi izgraditi cjelogodišnje turističko odredište i mjesto ugodnoga življenja, u čemu će mu Vlada HNK nastaviti pružati punu podršku.

"Ovom prigodom dajemo snažan vjetar u leđa i našim istražnim tijelima odnosno MUP-u i Tužiteljstvu naše županije koji će iskoristiti sva raspoloživa sredstva kako bi ušli u trag počiniteljima ali i, podizanjem razine sigurnosti, spriječili ponavljanje ovakvih i sličnih nemilih djela kojima u normalnim i civiliziranim sredinama kakav su Neum i HNŽ nema i ne će biti mjesta", rekla je premijerka HNK Marija Buhač.

Podsjetimo, natpisi "Za dom spremni", "Pitarske pi * ke", "Je * em te Sarajevo", "Ustaše Neum", ispisane su na zidovima u blizini jednog objekta, a kontaktirao nas je i sam vlasnik objekta u neposrednoj blizini (identitet poznat redakciji) rekavši da ovo nije prvi put da se ovako nešto dešava u Neumu.

Tvrdi da to radi grupa momaka, organizovano, ali da policija samo uradi zapisnik. Dodaje i to da niko do sada nije bio procesuiran zbog ovakvog ili sličnog vandalskog čina.