Ambiciozan plan
24

Vlada HNK lani donijela pet zakona, a 40 planira u izbornoj godini

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona prošle godine je usvojila svega pet zakona, a za ovu godinu, na pragu maja planira usvojiti nevjerovatnih 40 zakona i odluka. Da bi apsurd bio veći Skupština HNK je izvještaj za prošlu i plan za ovu godinu u Mostaru ipak usvojila.

Predsjednik Skupštine HNK Šerif Špago je podsjetio da trenutna Vlada HNK nije odraz Skupštine u smislu izbornog legitimiteta, ali da se ne može reći da problemi nisu rješavani.

Šerif Špago (Foto: G. Š./Klix.ba)
Šerif Špago (Foto: G. Š./Klix.ba)

Jedina oblast kako naglašava gdje se nisu napravili pomaci u smislu neriješenih pitanja je Ministarstvo unutrašnjih poslova i stari problemi u tom ministarstvu koje godinama funkcioniše bez komesara policije, a kako smo već pisali razlog tome su previranja vladajućih SDA i HDZ-a.

"Program rada Vlade za ovu godinu je po meni malo optimističan, jer je predviđeno oko 40 zakona, prijedloga zakona, nacrta i zakona koji dosada nisu doneseni, kao što su zakon o šumama, unutrašnjim poslovima i policijskim službenicima, osnovom i srednjem obrazovanju, izmjene o visokom obrazovanju, turističkim zajednicama i drugim zakonima. Dobro je da Vlada ima plan, ali s obzirom da je izborna godina teško je očekivati da će određeni zakoni iz te oblasti moći biti realizovati. Dobro je da imamo spisak zakona koje je potrebno donijeti i izmijeniti za naredni period, pa nakon izbora da može nova Vlada raditi na tim propisima", kazao je Špago.

Podsjeća da su neki od zakona i propisa u ovoj godini bili planirani i u prethodnim godinama.

Tomislav Martinović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Tomislav Martinović (Foto: G. Š./Klix.ba)

Da je Vlada HNK mogla raditi bolje uprkos otežanim okolnostima djelovanja smatra i zamjenik predsjednika Skupštine HNK Tomislav Martinović koji je posebno nezadovoljan zakonodavnim inicijativama.

"Ja ponavljam niz godina, da tu imamo svojevrsni deficit i da je moralo biti puno više zakona u skupštinskoj proceduri. Nije normalno da tokom jedne kalendarske godine razmatrate četiri ili pet zakona. Moralo ih je biti puno više, jer vrijeme i događaji oko nas su takvi da se to moralo događati, ali imamo to što imamo, to je činjenica", kazao je Martinović

Program rada Vlade HNK je nazvao "ambicioznim" napominjući da je već skoro sredina 2022. godine i da ostaje vidjeti koliko se toga svega dinamički može izvršiti i kakav će u konačnici biti rezultat cijele te priče.

Aner Žuljević (Foto: G. Š./Klix.ba)
Aner Žuljević (Foto: G. Š./Klix.ba)

SDP-o zastupnik u Skupštini HNK Aner Žuljević kaže da sadržaj Plana rada za ovu godinu djeluje poput bajke, navodeći kako nema nikakve veze sa realnim ambijentom života, čime Vlada HNK po njegovim riječima pokazuje da apsolutno nije svjesna.

"Što se tiče izvještaja dovoljno govori činjenica da u narednoj sednici Skupština Kantona Sarajevo ima 56. sjednicu a mi se nalazimo na 18-oj. Oni na toj sjednici imaju 80 tačaka dnevnog reda, a mi nismo imali toliko ukupno za mandata. Oni imaju na toj sjednici 12 zakona, od toga četiri prijedloga i osam nacrta, a mi imali prošle godine od kompletne Vlade u prijedlogu pet zakona", kazao je Žuljević iznoseći nezadovoljstvo radom Vlade HNK.

Rezultati lošeg rada su vidljivi, kako naglašava, kada se pogleda na segmente kojim Vlada HNK upravlja. Ističe da je tako prošle godine 30 posto sredstava iz zdravstva završilo u privatnim zdravstvenim ustanovama jer javno zdravstvo kolabira i građani plaćaju ono što su već platili.

Katastrofalnim je ocijenio i stanje u pravosuđu, navodeći kako najmanje imaju gospodarskog i privrednog kriminala dok u Kantonu, kako tvrdi, nestaju milioni u poticajima.

"Obrazovanje je potpuno devastirano, sedam godina za ovog ministra nismo imali ni jedan zakon. Svijet se promijenio za tih sedam godina a mi i dalje na kredi, olovci i udžbenicima u kojima pčele nose mlijeko. Katastrofa je i u izvještaju zavoda za zapošljavanje, jer se skidaju sa biroa ljudi zbog odlaska u neke druge zemlje, a ne zasnivanja radnog odnosa", ističe Žuljević

Poželio je da ovo bude zadnji Izvještaj i zadnji Plan rada aktualne Vlade HNK uz napomenu da funcioniše bez skupštinske većine i u tehničkom mandatu, navodeći kako to nema nigdje u svijetu.

"Mi smo praktično dobili Vladu koja treba da preuzme 'Oscara' za netransparentnost utroška budžetskog novca, jer sve što su potrošili u analitici se ne za kome su dali, a na kraju, tri godine nisu imali nikakav legitimitet", zaključio je Žuljević.