6 miliona KM
42

Vlada HNK danas odlučuje da li će isplatiti 1.080 KM za 5.500 radnika

G. Š.
Vlada HNK
Vlada HNK
Nakon što su policajci, profesori i ostali zaposlenici koji plaće primaju iz budžeta HNK najavili izlazak na ulice ako im se ne isplati 1.080 KM jednokratne pomoći Vlada HNK će na današnjoj sjednici u Mostaru odlučiti, hoće li udovoljiti njihovim zahtjevima.

Glasnogovornik Vlade HNK Pero Pavlović je kazao kako su pred Vladom HNK izmjena i dopuna budžeta za 2022. godinu, kao i budžet za 2023. godinu, te da će se u kontekstu te cijele priče oko izmjene budžeta i izrade novog budžeta donijeti konačna odluka.

Naglasio je da Hercegovačko-neretvanski kanton broji oko 5.500 budžetskih korisnika i da za isplatu jednokratne novčane pomoći od 1.080 KM treba osigurati oko šest miliona maraka.

"Ako se donese odluka o isplati 1.080 KM po zaposleniku onda će ta sredstva biti potrebno osigurati izmjenama i dopunama budžeta, jer ona nisu kao takva planirana u budžetu za 2022. godinu. Kako Vlada ima raspravu na temu izmjena i dopuna budžeta ako financijski pokazatelji budu takvi da se može ispoštovati ova odluka, siguran sam da u Vladi niko ne bi bio protiv toga, ali valja sačekati što tačno kažu egzaktni podaci", rekao je Pavlović.

Podsjetimo da je Vlada HNK ranije odlučila isplatiti budžetskim korisnicima 300 KM jednokratne pomoći, a ne 1.080 KM kako je predviđeno u Federaciji BiH kao odgovor na inflaciju, što je izazvalo bunt u tom kantonu.

Predsjednik Unije nezavisnih sindikata FBiH i Sindikata srednjih škola u HNK Josip Milić ističe da je taj iznos neprihvatljiv i diskriminirajući, te da su predstavnici Koordinacije zaposlenih budžetskih korisnika u HNK slali zahtjev za izjednačavanje novčane naknade s predviđenom u FBiH, ali kako ih je vlast ignorirala da su bili prisiljeni pokrenuti sindikalne aktivnosti.

"Ako Vlada HNK ne reagira adekvatno u petak ćemo održati dvosatni štrajk upozorenja i u to vrijeme izaći na ulice, te održati mirnu protestnu šetnju kroz grad", kazao nam je Milić.

Ističe da svi već znaju kako je zbog inflacije budžet veći nego ikada i da je samo stvar toga gdje će se ta sredstva usmjeriti.

Predstavnici sindikalnih organizacija koji predstavljaju 5.500 zaposlenika iz HNK poručuju da će biti zadovoljni samo isplatom 1.080 KM, jer je taj iznos predviđen u FBiH s ciljem da se ublaži udar inflacije koja je preko 20 posto i da 300 KM ne može ništa amortizirati.