BiH
8

Vlada HNK-a upozorila na prometnu izoliranost Neuma

FENA
Na sjednici Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, održanoj u ponedjeljak u Neumu u povodu tri godine njenog rada, prezentirani su rezultati tog rada, te je razmatrana informacija o protekloj turističkoj sezoni, kao i problem prometne izoliranosti Neuma.
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

Prema riječima predsjednika Vlade HNK-a Denisa Lasića, aktuelna Vlada je unatoč brojnim problemima, poput prirodnih nesreća, protesta i ekonomske krize, ostvarila solidne rezultate.

"Finansijska situacija ni sada nije najbolja, ali je, svakako, bolja od onoga što smo zatekli prije tri godine. Napravili smo dosta zakonskih okvira kako bi poboljšali prihodovnu stranu budžeta. Do kraja godine najvjerovatnije neće biti rebalansa budžeta što znači da je Vlada dobro planirala i usvojila realan budžet koji će biti i ostvariv", kazao je Lasić.

Kantonalni ministar finansija Samir Hadžihusejinović kazao je da je trenutna finansijska situacija u kantonalnom budžetu zadovoljavajuća, te da se sve obaveze redovno podmiruju.

"Na žalost, ono što je problem je to da je Vlada HNK-a i dalje najveći poslodavac u Kantonu. Trećina zaposlenih ljudi dobija plaće iz budžeta, a pravo je pitanje u kakvom je stanju realni sektor", kazao je Hadžihusejinović .

On je upozorio kako je najveća opasnost za likvidnost budžeta pitanje tužbi.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

"Radi se o gotovo 30 miliona maraka duga po osnovu pravomoćnih sudskih presuda. No, to je puno šira priča i u nju je uključena cijela država. Mi čak i nismo u tako lošoj situaciji kada se pogledaju neki drugi", dodao je ministar Hadžihusejinović.

Kada je u pitanju protekla turistička sezona, kantonalni ministar turizma Semin Borić istaknuo je da su rezultati na nivou protekle godine, što se može smatrati uspjehom s obzirom na nepovoljne vremenske prilike ovoga ljeta.

Ministar Borić je dodao kako je i dalje najveći zadatak svih koji rade u sektoru turizma obogatiti turističku ponudu kako bi se gosti zadržali duže od dana ili dva.

Ogroman problem za razvoj turizma u Neumu je njegova prometna izoliranost, istaknuo je kantonalni ministar prometa i veza Stjepan Krasić.

Dugoročno rješenje je izgradnja dijela Jadransko-jonske autoceste koji prolazi kroz BiH s priključcima za Stolac i Neum, no s obzirom da je taj projekt još u idejnoj fazi mora se nastaviti s izgradnjom magistralne ceste Stolac – Neum, istaknuto je na sjednici Vlade HNK-a.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

"Poražavajući je podatak da se na toj saobraćajnici radi već 15 godina, a da je dovršeno samo 6 kilometara, dok još nije izrađena prometna dokumentacija za cjelokupnu trasu", kazao je ministar Krasić te dodao kako bi se uz maksimalnu angažiranost svih nivoa vlasti cesta mogla završiti za dvije do tri godine.

Inače, Vladu HNK-a i novinare ugostio je Hotel Grand Neum, koji je istaknut kao uspješan projekt privatizacije i jedan od najvećih uspjeha aktualne Vlade.

Bivši hotel Neum prodan je 2013. godine za 4 miliona maraka. U adaptaciju hotela u međuvremenu je utrošeno dodatnih 30 miliona maraka, hotel je dobio četiri zvjezdice, a zadržana su 83 postojeća te zaposleno novih 46 radnika.