BiH
96

Vlada FBiH zainteresovana da gradi objekat na parceli iza SCC-a

Piše: I. Č.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Vlada Federacije BiH razmatra da svoje sjedište, odnosno federalne organe, premjesti na Marijin Dvor, iza Sarajevo City Centra, gdje bi se izgradio novi objekat ove institucije.

Federalna vlada iskazala je interes za lokacije koje su predložile sarajevske općine Centar i Novi Grad Sarajevo, s tim da su se prioritetno opredjelili za lokaciju koju je predložila Općina Centar. Kako su istakli iz Vlade, riječ je o parceli površine od 5.229 m2, sa upisanim pravom raspolaganja u korist ove općine.

Damir Konjičanin iz Službe za imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina pri Općini Centar kazao je da je na toj parceli, između Sarajevo City Centra i ulice Kotromanića, prema postojećem planskom aktu predviđena izgradnja koncertne dvorane.

"Ta stvar je još uvijek u fazi pregovora. Planirano je da se prvo uradi jedan idejni projekt, pa da se proba uklopiti objekt Vlade Federacije BiH sa koncertnom dvoranom. Tek planskim aktom ova ideja treba biti pokrivena. To još ništa nije definitivno", kazao je Konjičanin za Klix.ba.

Ističe da je dogovoreno da tu bude jedan tim Općine Centar i jedan tim Vlade Federacije BiH koji će stvoriti uslove u perspektivi, i sa aspekta planske dokumentacije i sa aspekta imovinsko-pravnih koristi na zemlji, kako bi se krenulo u izgradnju objekta.

Vlada FBiH je razmotrila analizu dostavljenih pisama namjere općina s područja Grada Sarajeva od 9. marta 2017. godine, koju je sačinila Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH i Radna grupa za rješavanje trajnog smještaja federalnih organa i tijela sa sjedištem u Sarajevu.

Iz Vlade FBiH su istakli da su zadužili Federalno pravobranilaštvo da zajedno sa Općinom Centar Sarajevo poduzme aktivnosti na regulisanju imovinsko-pravnih odnosa za ovu parcelu i stvaranja svih neophodnih uvjeta i osnova za obezbjeđenje prava građenja.

Naveli su da to ne isključuje i zajednička ulaganja sa Općinom Centar Sarajevo i druge slične oblike ulaganja u skladu s važećim zakonskim propisima.

"Pravobranilaštvo je dužno da u hitnom roku realizira ovaj zaključak i najmanje jednom mjesečno izvještava Vladu o poduzetim aktivnostima", saopćeno je iz Vlade FBiH.

Vlada FBiH već neko vrijeme u cilju ušteda i trajnog rješenja smještaja razmatra preseljenje u novu zgradu koji bi gradili kako više ne bi plaćali unajmljivanje prostora. Zgrada u kojoj se trenutno nalazi, u Alipašinoj ulici, u vlasništvu je SDP-a BiH, a kirija i zakup iz budžeta plaćaju se tačno 4.319.833 KM godišnje.