BiH
3

Vlada FBiH: Za povratnike u RS 14 miliona KM

SRNA
Vlada FBiH
Vlada FBiH
Vlada Federacije BiH odobrila je danas 14 miliona KM za projekte održivosti povratka na područje RS-a u ovoj godini.

Od tog iznosa bit će raspoređeno na investicije, projekte i obrtna sredstva u maloj privredi i poljoprivredi kroz sufinansiranje putem banke osam miliona KM, a preostalih šest miliona na izgradnju i opremanje farmi i stajskih objekata, te dodjelu poljoprivredne mehanizacije i staklenika.

Minimalno će tri miliona KM od navedenih osam miliona KM biti dodijeljeno korisnicima na prostorima opština Srebrenica, Bratunac, Zvornik, Vlasenica, Osmaci i Milići.

Ovim programom će se stvoriti uslovi za zapošljavanje, ekonomsku samoodrživost povratnika i poboljšanje kvaliteta življenja u lokalnim zajednicama, saopšteno je iz Vlade Federacije BiH.

Vlada Federacije BiH donijela je danas odluku i o ostvarivanju prava po osnovu nezaposlenosti povratnika iz Federacije BiH u RS, kojom propisuje da povratnici to pravo koje su ostvarili u Federaciji BiH zadržavaju i nakon povratka u RS.

Današnjom odlukom Vlada Federacije BiH odobrila je zaduženje Federacije BiH putem emisije obveznica radi prikupljanja sredstava za finansiranje izdataka utvrđenih ovogodišnjim Budžetom u nominalnom iznosu do 30 miliona KM.

Riječ je o 30.000 obveznica nominalne vrijednosti 1.000 KM, sa rokom dospijeća od pet godina, koje će biti prodate na javnoj aukciji.

U parlamentarnu proceduru danas je upućen Prijedlog zakona o stočarstvu, koji tretira vrste koje imaju privredni značaj, sa krajnjim ciljem praćenja efikasnosti i povećanje ekonomičnosti stočarske proizvodnje, kao i poboljšanja kvaliteta proizvoda životinjskog porijekla.