{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada FBiH: Za industrijski sektor izdvojeno 7.200.000 KM

18.9.2013. u 16:22
9
15
Vlada FBiH: Za industrijski sektor izdvojeno 7.200.000 KM
9
Vlada FBiH: Za industrijski sektor izdvojeno 7.200.000 KM
Vlada FBiH
Vlada Federacije BiH danas je donijela Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava utvrđenih ovogodišnjim budžetom FBiH Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije na poziciji Pozajmljivanje i sudjelovanje u dionicama - Ostala domaća pozajmljivanja, u iznosu od 7.200.000 KM.
Cilj Programa jeste doprinos postupnoj realizaciji strateških ciljeva iz dokumenta Razvitak industrijske politike u FBiH, a među očekivanim efektima su razvoj novih i znatna poboljšanja već postojećih proizvoda i materijala, proizvodnih procesa ili usluga.

Također, očekuje se poticanje proizvodnje i konkurentnosti industrijskih sektora uvođenjem novih i unaprjeđenjem sadašnjih tehnologija i tehnoloških postupaka. Povećana izvozna orijentacija i konkurentnost trebaju, dalje, dovesti do povećanog upošljavanja i konsolididacije socijalnih fondova.

Na osnovu Programa, sredstva će biti pozajmljivana metalnoj, elektro i automobilskoj industriji (1.100.000 KM), građevinarstvu (1.000.000 KM), proizvodnji tekstila, kože i obuće (1.300.000 KM), drvnoj i papirnoj (1.000.000 KM), hemijskoj industriji gume i plastike (800.000 KM), te namjenskoj (800.000 KM) i prehrambenoj industriji (200.000 KM).

Dakle, od cjelokupnog iznosa raspoloživih sredstava, za modernizaciju tehnološkog procesa predviđeno je 6.200.000 KM, a preostali milion KM namijenjen je pozajmljivanju za finansiranje uplata za PIO, sanaciju hipoteka, reguliranje socijalnog stanja i očuvanje postojećih radnih mjesta.

Današnjom Odlukom je predviđeno da nadležni federalni ministar može imenovati komisiju koja će pratiti namjenski utrošak sredstava, dok će Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije dostavljati izvještaje Federalnom ministarstvu financija i Vladi.

Vlada Federacije BiH dala je također prethodnu suglasnost za zaključivanje Ugovora o formiranju namjenskog depozita i Ugovora o komisionim poslovima između Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Union banke d.d. Sarajevo, te za potpisivanje ovog ugovora ovlastila federalnog ministra energije, rudarstva i industrije.

Data je i prethodna saglasnost za realokaciju sredstava u iznosu od 7.200.000 konvertibilnih maraka, na način da ona, u skladu sa Ugovorom o formiranju namjenskog depozita i Ugovorom o komisionim poslovima, iz Budžeta FBiH, pozicija Pozajmljivanje i učešće u dionicama - ostala domaća pozajmljivanja - budu realocirana na račun Union banke d.d. Sarajevo, koja će ih deponovati na račun namjenskog depozita.

U slučaju da na računu ostane nerealiziranih sredstava, zaduženo je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da, pod istim uvjetima, raspiše javni oglas za kandidiranje za dio neutrošenih sredstava.

Vlada FBiH dala je danas i prethodnu saglasnost na Prijedlog rješenja o dopuni Rješenja po kojem će kao korisnici sredstava, odnosno kredita posredstvom Razvojne banke FBiH, a na osnovu Pozajmljivanja i učešće u dionicama - Ostala domaća pozajmljivanja, biti obuhvaćeni Napredak d.d. Tešanj i Helioplast d.o.o. Gračanica.

Danas je donesena i Odluka kojom Vlada FBiH daje prethodnu saglasnost za zaključivanje Aneksa 1. Ugovora o komisionim poslovima između Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine, te za njegovo potpisivanje ovlašćuje federalnog ministra energije, rudarstva i industrije.

Aneks se odnosi na izmjenu u Programu utroška sredstava s budžetske pozicje "Pozajmljivanje i učešće u dionicama - ostala domaća pozajmljivanja", gdje se, umjesto za financiranje dijela kamata dospjelih u 2012. godini, pozajmljivanje usmjerava za financiranje uplate za PIO, oslobađanje hipoteka, reguliranje socijalnog stanja i za očuvanje postojećih radnih mjesta, saopćeno je iz Vlade Federacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: