BiH
0

Vlada FBiH utvrdila Prijedlog rebalansa federalnog budžeta

FENA
Federalna vlada je na današnjoj sjednici u Sarajevu utvrdila Prijedlog izmjena i dopuna budžeta FBiH za 2012. godinu i Prijedlog zakona o njegovom izvršenju te ih uputila u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku, saopćeno je iz Vladinog ureda za odnose s javnošću.

Izmjene i dopune je pripremilo Federalno ministarstvo finansija u skladu s revidiranim projekcijama izvornih prihoda FBiH, koje nisu dovoljne za izmirenje svih obaveza i okvirom dogovorenim s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a rezultat su potrebe očuvanja budžetske stabilnosti u tekućoj godini.

Osnovni cilj rebalansa, koji je i jedan od prethodnih uvjeta za odobravanje stand by aranžmana od MMF-a, jeste održavanje stabilnog fiskalnog sistema, nastavak provođenja restriktivne javne potrošnje uz pojačanu kontrolu i smanjenje budžetskog deficita.

Na tako definiranim osnovama, ukupni javni prihodi i primici su izmjenama i dopunama budžeta FBiH planirani u iznosu od 1.999,1 miliona KM i veći su u odnosu na aktuelni budžet za 75,3 miliona KM ili za 3,9 posto.

Vlada će permanentno analizirati prikupljanje prihoda i izvršenje budžeta te prema potrebi, sva budžetska davanja uskladiti s raspoloživim prihodima, saopćeno je.