{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada FBiH utvrdila Prijedlog izmjena i dopuna zakona o krivičnom postupku

F
2.4.2014. u 13:59
12
8
Vlada FBiH utvrdila Prijedlog izmjena i dopuna zakona o krivičnom postupku
12
Vlada FBiH utvrdila Prijedlog izmjena i dopuna zakona o krivičnom postupku
Vlada FBiH utvrdila je danas na sjednici u Sarajevu Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku FBiH, te ga u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputila u sklopu paketa s Prijedlogom zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala.
Članom 1. Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku FBiH vrši se intervencija na član 18. na način da se načelo legaliteta, osim Zakona o krivičnom postupku, može predvidjeti, odnosno propisati i drugima zakonima.

Navedenom odredbom stvaraju se preduvjeti za adekvatnu primjenu budućih propisa, kao što je Zakon o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala.

Navedena izmjena je izvršena na način da je izostavljena riječ „ovim“ kao i odgovarajuća oznaka zakona malim slovom. Novina je i to da je eliminisana dilema koji predmeti, odnosno dokumentacija podliježu pregledu i otvaranju. Naime, važeće zakonsko rješenje koje je istovjetno u sva četiri procesna zakona u BiH različito se primjenjuje i tumači, odnosno sudovi zauzimaju suprotna stanovišta od stava koje u odlukama zauzima Vrhovni sud FBiH.

Stoga predloženo rješenje uspostavlja jasnu granicu između predmeta i dokumentacije koja podliježe otvaranju i pregledu i predmeta dokumentacije za koje to nije potrebno činiti.

Nadalje, predloženo rješenje fleksibilnije rješava pitanje subjekt - ovlaštena osoba koja vrši otvaranje privremeno oduzetih predmeta i dokumentacije. Naime, predložena je mogućnost, koja je u skladu sa odredbama ZKP-a, da otvaranje i pregled može izvršiti i ovlaštena osoba na osnovu pisanog odobrenja koje izda tužilac. Ovim izmjenama stvaraju se normativni preduvjeti za nesmetanu primjenu odredaba Prijedloga zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH, odnosno usklađivanje odredaba ova dva propisa, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: