{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada FBiH utvrdila izmjene Zakona o prodaji stanova sa stanarskim pravom

S
26.4.2013. u 14:23
2
6
Vlada FBiH utvrdila izmjene Zakona o prodaji stanova sa stanarskim pravom
2
Vlada FBiH utvrdila izmjene Zakona o prodaji stanova sa stanarskim pravom
Foto: Arhiv
Vlada Federacije BiH (FBiH) danas je na sjednici u Mostaru utvrdila i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo.
Izmjenama se nosiocu stanarskog prava koji je napustio stan u FBiH i nakon toga stekao stanarsko pravo na stan iz istog stambenog fonda ili novoosnovanih stambenih fondova oružanih snaga država nastalih iz bivše SFRJ, raskida ugovor o otkupu stana u FBiH, te on nema pravo na povrat tog stana, upis prava vlasništva nad njim niti na naknadu, saopšteno je iz Vlade.

Nosilac stanarskog prava koji je nakon 14. decembra 1995. godine ostao u službi u oružanim snagama izvan teritorije BiH, a nije stekao novo stanarsko ili odgovarajuće pravo, umjesto upisa prava vlasništva ima pravo na naknadu od FBiH.

Cijena se utvrđuje na osnovu prosječne cijene stana u FBiH prema posljednjem podatku Federalnog zavoda za statistiku objavljenom na dan stupanja na snagu ovog zakona i umanjenu za amortizaciju stana po stopi od jedan odsto godišnje.

Ovo pravo ima nosilac stanarskog prava ili njegov bračni drug s kojim živi u braku nakon napuštanja prijeratnog stana, koji nije zaključio pravno obavezujući ugovor o otkupu, a nije stekao novo stanarsko ili odgovarajuće pravo.

Ukoliko nije zaključio ugovor o otkupu stana, a stekao je novo stanarsko pravo ili tome odgovarajuće pravo, nema pravo na povrat stana niti pravo na naknadu od Federacije BiH.

Kako je obrazloženo, izmjenom i dopunom postojećeg Zakona izvršavaju se presude Ustavnog suda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: