BiH
14

Vlada FBiH usvojila set mjera kojima će se stabilizirati Fond PIO i uredoviti isplata penzija

Piše: N. N.
Finansijska konsolidacija Fonda PIO jedan je od najtežih izazova koji stoji pred ovom Vladom FBiH, rekao je danas nakon sjednice Vlade FBiH ministar Vesko Drljača.

Vlada FBiH je u prošloj godini uspjela prošle godine isplaćivati redovne penzije, ali je priliv oko 15.000 penzionera i slabija uplata doprinosa u januaru i februaru dodatno otežala isplatu penzija.

Vlada FBiH u međuvremenu provodi mjere koje bi poboljšale dinamiku isplate penzije. U prva četiri mjeseca 2016. zaposleno je oko 11.000 osoba, a novih 7.000 moglo bi biti zaposleno u narednom periodu zahvaljujući programu podsticaja za zapošljavanje mladih.

Također, Fond PIO namjerava uskoro prodati određene nekretnine od čega bi prihodovao oko 30 miliona KM, a sredstva se mogu očekivati i od prodaje državnog kapitala u Bosnalijeku.

Vlada FBiH je danas donijela i nekoliko zaključaka koji bi trebali doprinijeti stabilizaciji Fonda PIO.

Prvi je da državna preduzeća i javne ustanove u roku od 15 dana izrade program uplate zaostalih prihoda tako da se u naredne tri godine uplati trećina zaostalih prihoda, a svi zaostaci budu isplaćeni u roku od devet godina.

Fond PIO treba smanjiti vlastite troškove poslovanja. Porezna uprava FBiH treba sačiniti plan akcija protiv pravnih subjekata koji ne plaćaju doprinose zajedno sa platom, a Agencija za bankarstvo treba da sankcioniše banke koje dopuštaju uplatu plata bez doprinosa. Također, najavljena je i pojačana akcija protiv rada nacrno.

U prva četiri mjeseca zabilježen je rast uplate doprinosa za zdravstvo 37 miliona u odnosu na isti period prošle godine, dok su doprinosi za PIO rasli za 19 miliona KM.

Nenaplažena potraživanja po osnovu doprinosa iznose oko milijardu KM, od čega 450 miliona KM duguju državna preduzeća i javne ustanove.