BiH
4

Vlada FBiH usvojila izvještaj o radu Porezne uprave FBiH

FENA
Vlada FBiH danas je usvojila Izvještaj o radu i aktivnostima Porezne uprave FBiH za 2013. godinu i dala saglasnost na Program rada i Plan inspekcijskog nadzora za 2014. godinu.

Rezultat rada Porezne uprave u 2013. godini je, prije svega, ostvarena naplata javnih prihoda, odnosno direktnih poreza i doprinosa u iznosu od 3.611.690.483 KM, što je za 97 miliona KM ili za tri posto više od naplate ostvarene u 2012. godini. Na direktne poreze se odnosi 957 miliona KM, a na doprinose 2.648 miliona KM.

S obzirom na to da je 2013. ocijenjena kao godina ekonomske stagnacije i da su rad Porezne uprave konstantno pratili problemi kroz višegodišnji nedostatak kadrova i nedovoljna finansijska sredstva, u Izvještaju je ocijenjeno da su postignuti rezultati u naplati javnih prihoda zadovoljavajući.

Program rada Porezne uprave za 2014. je nastavak dosadašnjih aktivnosti, te sintezu programa i aktivnosti svih organizacionih jedinica i kao jedinstven dokument predstavlja okvir za programske i operativne aktivnosti koje će Porezna uprava provesti u 2014. godini.

Svi navedeni poslovi i zadaci odvijat te se na način da se osigura efikasno, zakonito i stručno obavljanje poslova i zadataka, ekonomičnost i racionalnost u radu, uz korištenje svih ljudskih resursa, uspješno rukovođenje i koordinaciju rada, te ostvarivanje pune saradnje sa svim organizacionim jedinicama Porezne uprave, kao i drugim organima i institucijama u Federaciji BiH i na nivou države Bosne i Hercegovine.

Sastavni dio Programa rada Porezne uprave za 2014. godinu je Plan inspekcijskog nadzora za 2014. godinu koji podrazumijeva načine, odnosno kriterije pomoću kojih će se izvršiti odabir poreznih obveznika za inspekcijski nadzor u 2014. godini. U Planu je sadržan i broj kontrola po organizacionim jedinicama Porezne uprave za period 1. februar - 31. decembar 2014. godine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.