BiH
54

Vlada FBiH uložila više od milion KM u vilu u Trpnju pa je zatvorila

Klix.ba
Foto: CIN
Foto: CIN
Bez upravnika je u februaru ove godine ostala državna vila u hrvatskom ljetovalištu Trpanj, u koju su vlasti Federacije Bosne i Hercegovine tokom proteklih sedam godina uložile više od 1,27 miliona KM.

Federalna vlada je godinama ignorisala upozorenja Ureda za reviziju institucija FBiH da je ulaganje u Vilu netransparentno i neopravdano, jer je njen vlasnik država, a ne entitet.

Na koncu, Vlada je prošle godine zatražila od države da objekat u Trpnju ustupi FBiH, ali to nije bilo moguće jer je na snazi Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH. Stoga je odlučila likvidirati preduzeće Riva Trpanj, koje je osnovala u Hrvatskoj 2008. godine za potrebe upravljanja Vilom.

Prije likvidacije firma je morala izmiriti dugove pa je iz budžeta FBiH na ovo potrošeno dodatnih 80.700 KM. To nije bilo dovoljno za izmirenje dugova i zato je dubrovačka ispostava Trgovačkog suda u Splitu pokrenula postupak stečaja nad firmom Riva Trpanj u likvidaciji.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je pisao o ovoj vili na Jadranu u kojoj je jeftino ljetovalo devedesetak političara i javnih službenika FBiH. Istraživanje je pokazalo da preduzeće Riva Trpanj stvara gubitke, jer je zarada od izdavanja dvanaest soba u Vili Trpanj bh. političarima mnogo manja od troškova njenog održavanja koje plaćaju građani, piše Centar za istraživačko novinarstvo.