{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FZ PIO: Sarajevski Ključ i mostarski Ero prvi će biti ponuđeni na prodaju

4.6.2013. u 22:38
0
8
FZ PIO: Sarajevski Ključ i mostarski Ero prvi će biti ponuđeni na prodaju
0
FZ PIO: Sarajevski Ključ i mostarski Ero prvi će biti ponuđeni na prodaju
Hotel Ero u Mostaru
Vlada FBiH dala je krajem prošle godine zeleno svjetlo za prodaju nekretnina u vlasništvu Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), međutim, Zavod još uvijek rješava pitanja uknjižavanja ovih objekata kao svog vlasništva.
Zavod je vlasnik više od 600 stanova i 315 poslovnih zgrada i prostora, ali su svakako najvredniji domovi penzionera. U Federaciji BiH postoji šest domova penzionera, u Sarajevu, Mostaru, Neumu, Zenici, Tuzli i Bihaću.

"Domovi u Mostaru i Zenici su uknjiženi kao vlasništvo Federalnog zavoda za PIO, dok su oni u Sarajevu i Bihaću devastirani i još nisu uknjiženi kao naše vlasništvo. Za dom u Tuzli vodi se sudski spor, dok je dom u Neumu prodala Agencija za privatizaciju HNK. Finansijska policija FBiH je poduzimala određene aktivnosti iz svoje nadležnosti u hotelu Neum, te o tome podnijela Izvještaj Tužilaštvu HNK, a spomenuto tužilaštvo predmet je proslijedilo Tužilaštvu BiH. O ovim aktivnostima upoznata je Vlada FBiH i sve druge relevantne institucije u FBiH", rečeno je za Klix.ba u Federalnom zavodu PIO. Sporna je legalnost dokapitalizacije ovog hotela, koji je Agencija za privatizaciju HNK u aprilu ove godine prodala zagrebačkoj kompaniji B.M.V. Inženjering.

U Zavodu za PIO kažu da će prodati nekretnine koje im nisu neophodne za obavljanja radno-pravnih procesa postavljenih Zakonom o organizaciji FZ PIO. U planu je da proces prodaje vrši Agencija za privatizaciju u FBiH po ugovoru na koji bi saglasnost dala Vlada FBiH.

Prema planiranoj dinamici, u prvoj fazi u prodaju bi išlo 11 poslovnih prostora, i to onih u Travniku, Novoj Biloj, Donjem Vakufu, Gračanici, Lukavcu, Ljubuškom, Kaknju, Livnu, Žepču, Živinicama i Konjicu, kao i dva velika objekta - "Ključ" Sarajevo i "Ero" Mostar. Ukupna površina poslovnih prostora i objekata je 13.003,60 kvadratnih metara, a procjenu vrijednosti vrši ovlaštena institucija.

"Sigurno je da će ponuda i potražnja odrediti tržišnu vrijednost", poručuju iz Zavoda. Prema posljednjim procjenama, samo domovi penzionera u FBiH vrijede više od 100 miliona KM.

Sredstva dobijena od planirane prodaje služit će za stabilizaciju stanja u Zavodu i neće utjecati na povećanje penzija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: