BiH
11

Vlada FBiH traži rješenje za isplatu otpuštenih vojnika

Klix.ba
Sa sjednice Vlade FBiH
Sa sjednice Vlade FBiH
Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj sjednici informirana o nemogućnosti isplate penzija otpuštenim pripadnicima Oružanih snaga BiH.

Razlog je nepotpisivanje Ukaza o proglašenju Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata od strane predsjednika Federacije BiH i nemogućnosti njegovog stupanja na snagu.

Zaključeno je da će Vlada tražiti rješenje za isplatu ovih penzija do objave Zakona, uz pribavljanje potrebnih mišljenja i saglasnosti.

Uređenje sektora prirodnog gasa

Vlada je utvrdila Nacrt Zakona o gasu u Federaciji BiH kojim se uređuje organizacija i funkcionisanje sektora prirodnog gasa, pravila i uslovi za obavljanje energetskih djelatnosti u sektoru prirodnog gasa, planiranje i razvoj tržišta prirodnog gasa, regulisanje tržišta, razdvajanje djelatnosti, pristup treće strane sistemu za prirodni gas, izgradnja i rekonstrukcija infrastrukturnih objekata, tehnička pravila, nadzor nad provođenjem zakona, srodni principi, procedure i vezana prava i obaveze fizičkih i pravnih lica, te druga pitanja od značaja za gasni sektor u FBiH.

Razlozi za donošenje ovog zakona proizilaze iz preuzetih obaveza Bosne i Hercegovine, kao potpisnika Ugovora o osnivanju Energetske zajednice zemalja jugoistočne Evrope, čime je preuzela obaveze implementacije direktiva i uredbi iz takozvanog "trećeg energetskog paketa".

Ovim nacrtom propisuje se da Regulatorna komisija u cilju regulisanja tržišta distribucije, skladištenja i upravljanja LNG sistemima gasa u Federaciji, preuzima sve nadležnosti, ingerencije i ovlaštenja regulatora za gas u Federaciji, da zadržava sva ovlaštenja i nadležnosti koja su joj dodijeljena drugim važećim zakonima, da izdaje, mijenja i oduzima dozvole za rad - licence energetskim subjektima za obavljanje energetskih djelatnosti i vodi registre izdatih, izmijenjenih i oduzetih dozvola, da prati i kontroliše rad i poslovanje energetskih subjekata u pogledu ispunjavanja uslova utvrđenih licencom, da donosi pravila i procedure za provođenje arbitraže, kao i za rješavanje žalbi korisnika gasnog sistema u odnosu na imaoce dozvola iz okvira nadležnosti Regulatorne komisije.

Poticaj za veterinarstvo

Regulatornoj komisiji pripada i pravo na naknadu troškova po osnovu arbitraže. U Federaciji BiH ova materija trenutno je regulisana Uredbom o organizaciji i regulaciji sektora gasne privrede FBiH, koja će danom stupanja na snagu ovog zakona prestati da važi.

Usvojen je i Program utroška sredstava "Poticaj za veterinarstvo" sa kriterijima raspodjele predviđenih Budžetom FBiH za 2013. Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 2,5 miliona KM.

Ovim programom obuhvaćeno je provođenje mjera sprječavanja širenja i iskorjenjivanja zaraznih bolesti. Resorno ministarstvo će Programom raspoređena sredstva doznačiti njihovim korisnicima koji su ih dužni koristiti u skIadu sa Zakonom o izvršavanju budžeta FBiH za 2013. godinu i Zakonom o veterinarstvu, s tim da će realizacija Programa zavisiti od priliva sredstava u budžet.