Uredba o kategorizaciji cesta
0

Vlada FBiH: Što prije početi izgranju autoputa

FENA
Razmatrajući danas pitanje naknada za objekte na koridoru 5-C, Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu zadužila je Federalnu upravu za geodetske i imovinskopravne odnose da u roku sedam dana, pripremi izmjene Zakona o eksproprijaciji.

Također, donesen je i zaključak kojim je Direkcija za autoceste FBiH zadužena da snimi kompletno stanje na trasama koridora 5-C te na autocesti Tuzla-Brčko-Orašje i Tuzla-Žepče.

„To će biti paralelne aktivnosti službe za geodetske i imovinskopravne poslove i Autocesta Federacije da bismo ubrzali postupak 'čišćenja' trasa i da bismo mogli što prije krenuti s izgradnjom autoputa“, istakao je na konferenciji za novinare federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić.

Ministar je dodao da se nada da će ovaj zakon biti brzo donesen zato što nam je to svima potrebno i da se riješi pitanje sarajevske obilaznice na čijoj su trasi izgrađeni objekti bez validne dokumentacije.

Po njegovim riječima, Vlada je danas donijela i Uredbu o kriterijima za razvrstavanje javnih cesta.

„Ovom uredbom će se utvrditi mjerila i kriteriji na osnovu kojih će javne ceste da se kategorišu u autoceste, brze, magistralne, regionalne i lokalne ceste“, dodao je Bijedić.