BiH
0

Vlada FBiH: Snižena veleprodajna cijena prirodnog plina

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, donijela Odluku o davanju saglasnosti na veleprodajnu cijenu prirodnog plina za distributivna privredna društva na području Federacije BiH, počevši od 1. januara 2016. godine, koja iznosi 550 KM za hiljadu kubnih metara, odnosno 0,55 KM po kubnom metru.

U ovu cijenu nije uračunat porez na dodanu vrijednost.

Za realizaciju ove odluke, koja stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH", zadužena su federalna ministarstva energije, rudarstva i industrije i trgovine, svako u okviru svoje nadležnosti.

Ovu informaciju za portal Klix.ba potvrdio je Almir Bečarević, nekadašnji direktor BH-Gasa.

"Današnjom odlukom Vlade FBiH svi građani će od 1. januara umanjeno plaćati račune za plin. Jedna kuća u prosjeku mjesečno potroši oko 300 kubika plina, a prema toj potrošnji cijena će biti umanjena za otprilike 30 KM. Za one koji su već platili januarske račune, uračunat će se pretplata", kazao je Bečarević za naš portal.

Ovu veleprodajnu cijenu prethodno je usvojio Nadzorni odbor BH-Gasa na 1. konstituirajućoj sjednici održanoj 12. februara.