BiH
73

Nakon najave novog pada cijena: Plin ponovo postaje isplativ energent

Piše: N. N.
Foto: EPA
Foto: EPA
Cijena plina u proteklim godinama utjecala je na to da sve više građana odustaje od ovog energenta i prelazi na druge.

"Ovaj posao radim već 11 godina i tačno je da je došlo do smanjenja potrošnje plina. Prije 11 godina mi smo uvozili 350 miliona kubnih metara, a ove godine smo uvezli tek blizu 160 miliona kubnih metara", kaže za Klix.ba Mehmed Koldžo, glavni pregovarač Energoinvesta s Gazpromom.

Prema podacima o isporučenim količinama prirodnog gasa u 2010. godini kupcima na području KS isporučeno je 147 miliona stvarnih metara kubnih, a u 2014. godini 101,2 miliona stvarnih metara kubnih, potvrđeno je za Klix.ba iz Sarajevogasa.

Iz Sarajevogasa potvrđuju da smanjena isporuka direktno utječe na poslovni rezultat i finansijsku situaciju u Sarajevogasu.

Naime, zbog manje isporuke plina, Sarajevogas je morao podići maržu kako bi održao svoje poslovanje rentabilnim. Tako je BH-Gas prije nekoliko sedmica cijenu plina smanjio za 15 posto, ali je Sarajevogas cijenu snizio samo za 11,2 posto.

Kada znamo da prosječna potrošnja gasa jednog domaćinstava godišnje iznosi između 1.500 i 1.700 kubika, dolazimo do jednostavnog podatka da je blizu 30.000 domaćinstava prestalo trošiti plin u Kantonu Sarajevo, a Sarajevogas ima ukupno blizu 70.000 potrošača.

"Da budem precizniji, ako uzmemo da je dio industrijskih potrošača u Kantonu Sarajevo smanjio potrošnju plina i kada uzmemo da su Toplane bile reducirane u isporuci plina i ostvaruju određene uštede u potrošnji, možemo konstatovati da je minimalno 20.000 domaćinstava prestalo trošiti plin u Kantonu Sarajevo", kaže Almir Bečarević, bivši direktor BH-Gasa. On napominje da je tih 20.000 domaćinstava jednostavno prešlo na jeftinije energente, drva i ugalj prije svih.

Nermin Džindić, ministra energije, rudarstva i industrije FBiH, potvrdio je za Klix.ba kako će i u 2016. insistirati da cijena plina bude još jeftinija.

BH-Gas je jučer, nakon njegovog zahtjeva, snizio cijenu plina za dodatnih 10 posto, ali Džindić smatra da postoje dodatne mogućnosti za smanjivanje cijene.

Uz pojeftinjenje od oko 25 posto, plin definitivno ponovo postaje konkurentan energent i za očekivati je da određeni broj domaćinstava ponovo počne koristiti plin.