BiH
4

Vlada FBiH razmatrala novi zakon: Stečajni upravnici će biti kažnjavani ako ne pokrenu postupak blagovremeno

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine razmatrala je na 78. sjednici Prednacrt zakona o stečaju kojim se uređuje predstečajni postupak i daje veća odgovornost stečajnim upravnicima koji bi, prema ovom zakonu, u slučaju da pravovremeno ne ispune obaveze mogli biti i kažnjeni.

Kako je rekao federalni ministar pravde Mato Jozić, u aprilu ove godine Vlada FBiH je sa Svjetskom bankom formirala radnu grupu za izradu ovog zakona u kojem su bili relevantni predstavnici svih oblasti. Održana su 24 radna sastanka.

"Temelj za izradu ovog zakona bio je zakon koji se primjenjuje u Republici Srpskoj, iskustva i postignuća. U FBiH je na snazi zakon iz 2003. godine koji je imao nekoliko izmjena. Utvrđeno je da se određene oblasti nisu pokazale kao dobre, a to su nepravovremeno pokretanje stečajnog postupka zbog neodgovornih ovlaštenih osoba, nedostatak sredstava stečajnog dužnika i povjerilaca za uplatu predviđenu za ostvarivanje stečajnog postupka. Također, nije postojao nadzorni organ", kazao je Jozić.

Radna grupa je utvrdila kako želi zakon koji će doprinijeti pravovremenom stečaju, finansijskoj opravdanosti po formiranju dužnosti, skraćivanju perioda trajanja stečajnog upravnika i poštivanju principa ravnopravnosti prilikom imenovanja kao i starosnoj granici i visini naknada.

"Radili smo na zaštiti prava povjerilaca u postupku. Utvrđeno je unapređenje procesa reorganizacije u smislu pojednostavljenja i usklađivanja propisa koji imaju utjecaj na primjenu zakona o stečajnom postupku, određivanje organa koji bi vršili nadzor nad primjenom zakonskih odredbi koje se tiču pravovremenog pokretanja postupka i izricanja sankcija. Konstatirali smo da je glavni cilj da učinimo stečajne upravitelje odgovornim za brže završavanje stečajnih postupaka", kazao je Jozić.

Istakao je kako Svjetska banka nije imala primjedbu na prednacrt zakona te kako očekuje da će do februara imati prijedlog zakona.

Na današnjoj sjednici razmatran je i Nacrt odluke o izmjenama i dopunama Budžeta Federacije BiH za 2016. i projekcija Budžeta Federacije BiH za 2017. godinu.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, oba ova dokumenta predstavljaju odraz i nastavak opredjeljenja Vlade Federacije BiH za daljnje provođenje mjera restriktivne javne potrošnje kako bi što prije bio postignuti stabilan i održiv fiskalni sistem i kontrola javne potrošnje u skladu s novim institucionalnim okvirom.

Nakon što je Federalno ministarstvo finansija konstatovalo da druga tranša MMF-a neće biti realizovana do kraja 2016. godine, utvrđeno je da će u budžetu imati nedostatak od 2012 miliona KM te su krenuli u rebalans. Najviše su uštedjeli na polju plata i naknada zahvaljujući i moratoriju na zapošljavanje, te je ušteđeno 10,3 miliona KM.

Naglašeno je kako će Vlada FBiH preuzeti obavezu Fonda za pomoć područjima pogođenim elementarnim i prirodnim nepogodama prema općinama i za to je izdvojeno četiri miliona KM. Također, Vlada FBiH će izdvojiti i 2,4 miliona KM za izmirenje zaostalih obaveza iz 2014. godine u sektoru poljoprivrede.

Za formiranje posebnih odjela Vrhovnog suda i Tužilaštva FBiH, koji će biti formirani antikoruptivnim zakonima, odnosno za njihov smještaj, Vlada će osigurati osam miliona KM.