BiH
0

Vlada FBiH raspravlja o životnom standardu građana

FENA
Na dnevnom redu sjednice Vlade FBiH koja je počela jutros u Sarajevu je 58 tačaka među kojima je i Informacija o životnom standardu građana sa posebnim aspektom na socijalno ugrožene kategorije društva te Informacija o stanju u kojem se nalazi sedam institucija kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu sa neriješenim formalno-pravnim statusom.

Informacija o obustavljenim isplatama pripadnicima boračke populacije u Federaciji Bosne i Hercegovine, po osnovu Zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica i Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite je jedna od tačaka dnevnog reda današnje sjednice.

Vlada bi trebalo da predloži i zaključak o načinu utvrđivanja iznosa penzije za dobitnike najviših ratnih priznanja po Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Bit će razmatran i veći broj prijedloga izjašnjenja u vezi inicijativa koje su podnesene u Parlamentu FBiH te od drugih podnosioca.

Tako je Belkisa Vehabović, poslanica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine podnijela Inicijativu za izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, dok je Mirsad Isaković, ministar finansija Zeničko-dobojskog kantona inicirao davanje autentičnog tumačenja člana 20. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privatizaciji preduzeća.

Bit će razmatran i prijedlog izjašnjenja na Inicijativu za davanje autentičnog tumačenja odredaba Zakona o cestama Federacije Bosne i Hercegovine koju je podnijelo Javno komunalno preduzeće „Visočica“ d.o.o. Visoko.

Na dnevnom redu je i Prijedlog izjašnjenja po Zahtjevu za dostavu informacija Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zbog neizvršenja Odluke Doma za ljudska prava u predmetu Vrhbosanska nadbiskupija protiv Federacije Bosne i Hercegovine.

Vlada će razmatrati i Inicijativu za pripremu izmjena i dopuna Zakona o doprinosima u Federaciji Bosne i Hercegovine u cilju zapošljavanja u proizvodnom sektoru i finansijske stabilizacije penzijskog i zdravstvenih fondova Federacije Bosne i Hercegovine.

Vlada bi trebalo da se izjasni i o Nacrtu odluke o preuzimanju statusa osnivača nad univerzitetsko-kliničkim bolnicama u Federaciji Bosne i Hercegovine te o prijedlog uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o određivanju kriterija za dodjeljivanje nagrada sportistima, sportskim radnicima i sportskim udruženjima iz Federacije Bosne i Hercegovine za ostvarene vrhunske sportske rezultate na međunarodnim takmičenjima.

Bit će razmatrana Prijedlog odluke o usvajanju izmjene Programa investiranja sredstava naplaćenih izdavanjem GSM licence za 2011. godinu za Federaciju Bosne i Hercegovine, Izvještaj o kontroli izvršenja obaveza iz kupoprodajnih ugovora u postupku privatizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine te Izvještaj o radu Agencije za nadzor osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine u prošloj godini

Vlada će razmatrati i Informaciju o kreditu Češke razvojne banke i razvoj za realizaciju Projekta Koridor 5c dionica Zvirovići-Bijača-dodatno finansiranje, Informaciju o realizaciji projekta „Obnova i modernizacija plovnog puta rijeke Save“.