{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada FBiH povećala svoj udio u finansiranju projekta "upravljanje čvrstim otpadom"

F
2.9.2007. u 10:03
0
0
Vlada FBiH povećala svoj udio u finansiranju projekta "upravljanje čvrstim otpadom"
0
Vlada FBiH povećala svoj udio u finansiranju projekta "upravljanje čvrstim otpadom"
Kako bi spriječila zastoj u realizaciji projekta "Upravljanje čvrstim otpadom", Vlada Federacije BiH odobrila je na posljednjoj sjednici povećanje vlastitog sudjelovanja u njegovom finansiranju sa 14 posto, koliko je bilo utvrđeno ugovorom sa Svjetskom bankom iz 2002.godine, na 20 posto.
Povećanje iznosi 710.000 KM, odnosno s 3,34 miliona KM na 3,95 miliona KM za razdoblje od 2007. do 2009. godine.

Rebalansom proračuna za 2007. godinu, u Planu razvojnih projekata u FBiH koji se finansiraju iz inozemnih kredita, treba, zaključila je Vlada, planirati Projekt "Upravljanje čvrstim otpadom" po dodatnom ugovoru.

U dosadašnjoj realizaciji ovog projekta ugovori s izvođačima radova, nabavka opreme i značajan dio konsultanata su sa područja BiH, čime se povećalo vlastito učešće u njegovom finansiranju.

Osnovnim ugovorom je bilo predviđeno da se projekt realizira u tri regije: Mostar, Tuzla i Banja Luka. Međutim, projekt se trenutno realizira u šest regija: Bihać, Banja Luka, Bijeljina, Tuzla, Zenica i Sarajevo. Ova promjena broja regija zahtijevala je povećanje operativnih troškova u projektu.

Ova godina je veoma bitna za implementaciju projekta. U skladu sa sporazumom potrebno je potrošiti oko osam miliona američkih dolara do februara naredne godine. Da bi se ispoštovali rokovi definirani sporazumom o razvojnom kreditu, neophodno je izbjeći zastoje u implementaciji i riješiti aktualne probleme kao što je izbor lokacije u Bihaću, riješiti probleme sa dijelom lokalne zajednice u Tuzli, te redovno osiguravati sredstva za sufinansiranje projekta od strane Vlade FBiH.

Zbog vema izraženog problema oko deponiranja čvrstog otpada u oba entiteta, kao i zbog izraženog interesa i potreba regija da se uključe u ovaj projekt (Livno, Visoko, Goražde, Prijedor, Doboj i Zvornik), poduzeti su koraci, a u razgovorima sa Svjetskom bankom naglašen ovaj problem, kako bi se iznašle mogućnosti osiguravanja dodatnih kreditnih sredstava za nastavak ovog projekta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: