Klub Hrvata
24

Vlada FBiH ponovo odbila amandman HDZ-a: Nema povećanja boda za obračun penzija

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Federacije BiH nije na današnjoj sjednici prihvatila amandman delegata iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, a koji se odnose na Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Vlada smatra neprihvatljivim predloženo povećanje vrijednosti općeg boda na 14,2, ocjenjujući da već i vrijednost od 13,6 predstavlja gornju granicu te bi svako povećanje dovelo u pitanje stabilnost i funkcionisanje cjelokupnog sistema penzijskog i invalidskog osiguranja.

Krajem aprila iz HDZ-a je saopćeno da je Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH svjestan ustavne pozicije Doma naroda koji je posljednji filter prije donošenja bilo kojeg zakonskog rješenja u Federaciji BiH te da oni nisu i nikad neće odustati od pokušaja da amandmanski poprave zakone koji se nađu pred delegatima ovog doma.

"Posebno smo bili i ostajemo angažirani na donošenju što kvalitetnijeg Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju FBiH, koji je jedan od (s)ustavnih zakona u Federaciji BiH, a odnosi se na jednu od najosjetljivijih kategorija stanovništa, penzionere. Vodeći računa o finansijskoj stabilnosti Fonda PIO, koju našim amandanom o povećanju boda s 13,6 na 14,3 ne bismo ugrozili, što su nam potvrdili stručnjaci Svjetske banke, kao i dio čelnika samog Zavoda PIO, Klub Hrvata fokusirao se na otklanjanje svakog oblika diskiminacije korisnika Zavoda", saopćeno je iz HDZ-a BiH.