BiH
4

Vlada FBiH ponovo o uvođenju kladionica u sistem PDV: Čekamo očitovanje UIO

Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Vlada Federacije BiH zaključila je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, da nema primjedbi na Prijedlog zakona o volontiranju institucija Bosne i Hercegovine, u formi koju je predložilo Ministarstvo pravde BiH, kao obrađivač ovog propisa.

Nakon uvida u predloženi tekst, Vlada je konstatovala da se ovaj zakon odnosi isključivo na regulisanje pitanja iz oblasti volontiranja na nivou BiH i ne zadire u nadležnost institucija na nižim nivoima vlasti. Zakon definiše osnovne pojmove u vezi s volontiranjem: uslove, načela, prava i dužnosti volontera i organizatora volontiranja, zaključivanje ugovora, izdavanje potvrde i nagrada za volontiranje, te nadzor nad primjenom ovog zakona.

O Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Fondu za zaštitu okoliša FBiH, koji je podnio poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Dennis Gratz, Federalna vlada je utvrdila mišljenje da ne smatra svrsishodnim da Parlament Federacije BiH razmatra i usvaja ovaj prijedlog zakona po skraćenom postupku. Naime, Vlada je Nacrt zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost Federacije BiH iz ove oblasti već uputila u parlamentarnu proceduru i on je prihvaćen u Predstavničkom domu, ali nije razmatran na Domu naroda. Kada ga i ovaj dom usvoji, Vlada će, pri izradi Prijedloga zakona, razmotriti predložena rješenja poslanika o raspodjeli sredstava Fonda između Federacije BiH i kantona.

Vlada Federacije BiH danas nije prihvatila inicijativu za donošenje interventnog Zakona o reguliranju duga svih javnih poduzeća i ustanova, koju su podnijeli poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Amir Zukić i Omer Škaljo, jer je Zakonom o visini stope zatezne kamate na javne prihode propisan otpis kamate u cjelokupnom iznosu poreznim obveznicima koji glavnicu duga izmire do 31.12.2016. godine ili u iznosu od 50 posto ako glavnicu duga izmire do 30.6.2017. godine. Također, donesen je i Zakon o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH, kao i Zakon o naplati i djelimičnom otpisu dospjelih, a neuplaćenih doprinosa za socijalno osiguranje. Ujedno, u pripremi je Zakon o finansijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova u FBiH. U izjašnjenju Vlade je, uz to, navedeno i da nije dozvoljena kompenzacija kada su u pitanju javni prihodi, jer bi to vodilo daljnjem slabljenju finansijske discipline i neizvjesnosti u ubiranju javnih prihoda, što je loša poruka poreznim obveznicima koji izmiruju svoje obaveze.

Vlada nije prihvatila inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koju je podnijela Helena Polić, jer je Nacrt zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju već upućen u parlamentarnu proceduru. Federalna vlada smatra da nije potrebno davati izvorno tumačenje člana 32. Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, kako je to traženo u inicijativi načelnika Općine Novo Sarajevo Nedžada Koldže. Naime, odredbama ovog zakona je jasno i nedvosmisleno uređeno pitanje prava državnih službenika i namještenika na naknadu plaće tokom odsustva s posla zbog bolovanja. Osim toga, uređeno je i pitanje visine plaće tokom bolovanja do i dužeg od 42 dana, kao i isplate plaće. Imajući u vidu činjenicu da institut plaće direktno proizlazi iz radnog odnosa uposlenika, koji u ovoj situaciji uopće nije sporan, Vlada smatra da, ukoliko se radi o bolovanju koje traje duže od 42 dana, ako u međuvremenu dođe do promjene visine plaće uposlenika zbog promjena visine osnovice za plaću ili platnih koeficijenata, postoji obaveza usklađivanja visine naknade za bolovanje sa ovim promjenama.

Vlada FBiH je razmatrala inicijative o uvođenju kladionica u sistem PDV-a i za izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, koju su podnijeli poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Amir Zukić i Omer Škaljć. U njenom odgovoru je navedeno da je, prema Zakonu, za sve dobitke ostvarene učešćem u igrama na sreću, čija je pojedinačna vrijednost veća od 100 KM, propisana obaveza plaćanja poreza na dohodak po stopi od deset posto.

U vezi s lokalitetom novih uplatnih mjesta, Federalno ministarstvo finansija je donijelo Pravilnik o prostornim, tehničkim i drugim uslovima za priređivanje igara na sreću klađenja. Kad je riječ o prihodima koje ostvaruju kladionice u FBiH, u odgovoru Vlade je navedeno da su priređivači kladioničkih igara na sreću u prošloj godini, po osnovu uplata igrača, ostvarili ukupan promet u iznosu od 597.950.036,14 KM, dok su, po osnovu uplate obaveznih javnih prihoda, propisanim posebnim zakonima i drugim propisima, uplatili ukupno 19.203.229 KM. Po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću klađenja, na propisane račune javnih prihoda Proračuna FBiH uplaćeno je ukupno 10.354.483,70 KM, od čega je 8.895.430,10 KM ili 85,9 posto u periodu od 1.8.2015. godine, tj. od početka primjene novog zakona.

U vezi s prijedlogom zastupnika da dio sredstava prikupljenih od igara na sreću bude usmjeren za namjensko finansiranje pojedinih oblasti, Vlada ističe da će tokom 2016. godine za finansiranje programa i projekata iz člana 7. stav 3. Zakona, biti raspodijeljeno ukupno 5.538.418,66 KM prikupljenih na posebnim transakcijskim računima za prikupljanje prihoda po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću. Inače, radi pripreme odgovora u vezi sa uvođenjem kladionica u sistem PDV-a, Federalno ministarstvo finansija se aktima od 16.2.2016. godine i 30.3.2016. godine obraćalo Upravi za indirektno oporezivanje BiH, kao organu nadležnom za davanje mišljenja u oblasti indirektnog oporezivanja, ali do danas odgovor nije stigao.