BiH
60

Zukić: Oporezovati dobitke tamo gdje igrač učestvuje u klađenju

FENA
Amir Zukić (lijevo)
Amir Zukić (lijevo)
Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Amir Zukić i Omer Škaljo uputili su Vladi Federacije BiH predložene izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću i Zakona o porezu na dohodak.

Svrha izmjena je da se oporezuju sve vrste klađenja odnosno da se oporezuje ono gdje je sigurno dolazilo do manipulacija.

"Analizom oblasti kladionica i igara na sreću apsurdno je da Lutrijia BiH izdvaja više sredstava i daje potporu društvu i državi nego sve kladionice zajedno. One nisu oporezovane, a niti su u sistemu PDV-a, te ovim izmjenama želimo oporezovati sve dobitke", izjavio je poslanik Amir Zukić.

Predlaže da se "dobici oporezuje na mjestu gdje igrač učestvuje u klađenju to jest gdje troši novac, a ne po mjestu registracije kladionice“.

Prema Zakonu o porezu na dohodak, ističe, da dobici od igara i klađenja do 100 KM nisu oporezovani porezom na dohodak odnosno različito su oporezovani jer se na dobitke više od 100 KM plaća porez na dohodak po stopi od 10 posto.

"U prošloj godini je po osnovu dobitaka do 100 KM isplaćen iznos do 444, 2 miliona KM po osnovu dobitaka do 100 KM, što znači da je Federacija propustila da naplati 44, 4 miliona KM poreza", naveo je Zukić.

Budući da u prva tri mjeseca ove godine isplaćeni dobici do 100 KM bez poreza iznose više od 264 miliona KM tvrdi da bi se prihvatanjem izmjena u budžet Fonda PIO samo za tri mjeseca uplatilo više od 26 miliona KM, što bi na godišnjem nivou iznosilo 105 miliona KM.

Osim u Fond PIO sugerisat će da se sredstva usmjere i za podršku mladim bračnim parovima i dječiji doplatak.

"Insistirat ću i dalje da Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje sistem kladionica stavi u sistem PDV-a", poručio je poslanik Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Amir Zukić.

Izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću podrazumijevaju da se propiše obračun i uplata naknade jednako za sve igre na sreću to jest u procentu od svake pojedinačne uplate igrača i to po stopi od pet ili deset posto.

Izrazio je nadu da će Vlada Federacije BiH na zasjedanju u petak razmatrati predložene zakonske izmjene, te ih uvrstiti u tekst nacrta zakona.